13.3.2018. 18:01
0
Grubeša dao obećanje, ali nije uputio u proceduru Nacrt izmjena Zakona o krivičnom postupku
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša oglasio se saopćenjem za javnost 7. marta na dan održavanja sjednice Predstavničkog doma PSBiH, kada je na dnevnom redu bio iznenadni zahtjev poslanika Amira Fazlića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, po hitnom zakonodavnom postupku.
Tada je Grubeša obećao da će do kraja sedmice uputiti u proceduru, jednoglasno usaglašeni nacrt zakonskih rješenja Radne grupe. Iz Parlamenta BiH je potvrđeno za Patriju da takav nacrt nisu dobili do danas.

- Ministarstvo pravde BiH stoji iza Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku BiH kojega je sačinila Radna grupa u koju su na prijedlog nadležnih institucija imenovani predstavnici: Ministarstva pravde BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Federalnog ministarstva pravde, Ministarstva prave Republike Srpske, Pravosudnog povjerenstva Brčko distrikta BiH i Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH – istakao je tada Grubeša. Govori se da je minisar bio pod pritiskom međunarodne zajednice, jer su se isti dan, 7. marta, oglasili OHR, OSCE i Delegacija EU.

Presudom Ustavnog suda BiH, a po apelaciji Borjane Krišto (HDZ BiH), o nezakonitim odredbama Zakona o krivičnom postupku, nekoliko vrlo bitnih stavki je stavljeno van zakona. Između ostalog, tužitelju je onemogućeno da „oprašta“ krivična djela čime ne samo da je preuzeo funkciju Suda, nego je na taj način optuženike pretvarao u svjedoke prema vlastitom nahođenju. 

Važan segment zakona je stajanje ukraj i širokom tumačenju „Posebnih istražnih radnji”.

Posebne istražne radnje (PIR) su u široj javnosti uglavnom shvaćene kao mjere prisluškivanja, iako je to tek jedan segment. Ono što se ranije događalo, jeste da tužitelj odobri PIR na bjanko nalozima koje su kasnije različite sigurnosne institucije zloupotrebljavale za političke ili druge svrhe. Tako su različiti snimci političara završavali u javnosti.

Efikasno procesuiranje krivičnih djela korupcije zahtijeva urgentno donošenje adekvatnih izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku, izjavio je ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u BiH

- Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izražava duboku zabrinutost zbog aktuelnih dešavanja u vezi sa procesom donošenja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH, koje se odnose na primjenu posebnih istražnih mjera u predmetima teških krivičnih djela, uključujući tu korupciju i druga djela privrednog kriminala. Potrebno je hitno donijeti odgovarajuće izmjene i dopune, u cilju provedbe Odluke Ustavnog suda BiH br. 5/16, jer je rok za provedbu navedene odluke Suda već istekao – istakli su iz OSCE.

Još uvijek nije poznato da li će Grubeša nacrt zakonskih rješenja uputiti u proceduru do sljedeće sjednice Parlamenta BiH zakazane za 21. mart.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.