2.8.2023. 16:22
0
"Operacija 'Oluja' je najblistavija i najčišća pobjeda hrvatske vojske nad velikosrpskim agresorom"
Povodom medijskih napisa kako će ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić pokrenuti disciplinski postupak protiv uposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH zbog tetovaže na koja prikazuje vojnoredarstvenu operaciju "Oluja" uz pozdrav "za dom spremni", reagirao je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

"Operacija Oluja je najblistavija i najčišća pobjeda hrvatske vojske pa i hrvatskog naroda nad velikosrpskim agresorom i okupatorom u Domovinskom ratu. Taj dan se u Republici Hrvatskoj, ali i srcima hrvatskog naroda proslavlja kao pobjeda nad agresorom i okupatorom čime je poražen velikosrpski projekt i ideja Velike Srbije. Tom operacijom oslobođen je prostor koji je oduvijek pripadao hrvatskoj državi i vraćen je pod jurisdikciju hrvatskih vlasti. Operacija je bila i prekretnica kojom su poražene vojne strukture paradržavnih velikosrpski elementa kojom su prisiljeni na pregovore o uspostavi mira", naveo je Cvitanović, saopćio je HDZ 1990.

Naglasio je da su nakon četiri godine kontinuiranog zločina, ubijanja, protjerivanja, paljenja i uništavanja, Hrvati u najčistijoj i najblistavijoj pobjedi nad agresorom i okupatorom oslobodili ono što je oduvijek bilo njihovo.

"O tome govore i pokajničke riječi lidera SAO Krajine Milana Babića u završnici haškog svjedočenja u svom predmetu gdje je iznio teško priznanje da su Srbi činili zločine prema svojim susjedima samo zato što nisu bili Srbi. Hrvatski branitelji su uz poklič "za dom spremni" branili svoju kuću i svoj teritorij od one politike koja je generirala svo zlo koje se na prostoru bivše Jugoslavije dogodilo", rekao je Cvitanović i dodao:

"Ministre Nešiću, o mnogim pitanjima iz nedavne prošlosti vjerovatno nećemo moći postići nikakav nivo suglasja, ali vama kao pripadniku srpskog naroda ne bi nedostajalo malo skrušenosti i poniznosti, posebno ako znamo da ni sami niste spremni priznati i pokloniti se žrtvama koje su posljedica ratnih politika koje su vaši prethodnici vodili. Odgovornost bilo koga po bilo kojem osnovu u operaciji "Oluja" niti je utvrđena niti je presuđena za razliku od mnogih drugih čije i vi politike koje predstavljate, negirate i dovodite u pitanje.

Mišljenja sam kako je nepotrebna i krajnje deplasirana reakcija ministra koja se odnosi na uposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, posebno medijska pompa koja se oko fotografije tetovaže nastoji stvoriti. Ponavljam, operacija "Oluja" je najčišća i najblistavija pobjeda hrvatskog naroda u Domovinskom ratu."


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.