23.3.2018. 10:34
0
Za 11 optuženih suđenje tek u junu: Tužilac Simović najavio novu optužnicu za Ilijaš i Brezu
Pred Sudom BiH danas je održana statusna konferencija u predmetu protiv 11 optuženih koje Tužilaštvo BiH tereti za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom, kod Ilijaša, 1992. godine.

Nije zakazan početak suđenja, jer je tužilac Vladimir Simović obavijestio Sudsko vijeće, ali i odbrane optuženih da se radi na novoj optužnici, pa da se sačeka podizanje te optužnice i da se slučajevi spoje, jer je riječ o istom slučaju!

Odbrane optuženih tražile su obrazloženje zašto Tužilaštvo nije odmah i osobe koje sada istražuje tretirala u isto vrijeme kada i ovih 11, a tužilac je kazao da su morali sprovesti posebne istražne radnje.

Kako saznajemo riječ je o proširivanju optužnice na još neke osobe s područja Ilijaša i Breze.

Tužilac Simović istakao je da je riječ o malom broju osoba. On je danas Sudu kazao da nema prijedloga utvrđenih činjenica.

Inače, optužnica je podignuta protiv Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smole, Senada Sikire, Benjamina Sikire, Harisa Sikire, Enesa Duraka, Mirsada Bešlije, Nusreta Bešlije, Mirzeta Bešlije i Hamdije Spahića.
Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 120 svjedoka, među kojima i preživjelih žrtava i prilaganjem oko 400 materijalnih dokaza.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane (TO) i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. 

Pred Sudom BiH okupio se i danas veliki broj ljudi. Članovi porodica, sugrađani i saborci došli su pred Sud BiH iskazati svoju podršku, ali i razočarenje zbog ovog procesa.

- Ovo je naš način podrške braniocima Bosne i Hercegovine. Nećemo dozvoliti da se realizuje pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora. Našim borcima se sudi što su uništili agresorsku artiljeriju, a za ubijanje stotina Bošnjaka i Hrvata niko ne odgovara – kazao je jedan Ilijašanin koji prati tok ovog procesa.

Ranije je Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja nestalih općine Ilijaš kazala je da se traga za 46 nestalih koji su bili zarobljeni u logorima krajem maja do 10. juna.

- Svi muslimani i Hrvati u Ilijašu su bili zarobljeni i do dan danas za neke ne znamo gdje su. Što se tiče zločina u Ilijašu i masakra u Lješevu koji je urađen 4. juna 1992. godine gdje su sve televizije u svijetu objavile snimke i grobnice koje su otkrivene u Ilijašu nikad niko nije odgovarao za taj zločin. Dočekali smo da naši borci, naši ljudi koji su branili Ilijaš koji su morali da unište srpsko-četničko gnijezdo na Čemernom gdje su bili minobacači i haubice JNA da se danas kažnjavaju.

S Čemerna je pucano na bošnjačke civile i izbjeglice, hiljade granata je ispaljeno na Brezu sa Čemernog - kazala je Avdibegović za Patriju.

Prema riječima predsjedavajućeg Sudskog vijeća Halila Lagumdžije početak suđenja mogao bi se desiti tek početkom juna mjeseca.

(Patria/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.