19.4.2018. 10:02
0
Sud BiH odbio da isporuči Turskoj Humeyru Gokcen, koja se sumnjiči da je pristalica Fethullaha Gulena
Apelaciono odjeljenje Suda BiH donijelo je pravosnažno rješenje kojim se odbija zamolnica vlasti Turske da im BiH izruči Humeyru Gokcen /25/, koju Glavno republičko tužilaštvo iz Tire-Izmir sumnjiči da je član terorističke organizacije Fetulaha Gulena /FETO/, čije je sjedište u SAD.

Sud BiH odbio je 7. marta da turskim vlastima izruči Gokcenovu koja je privremeno nastanjena u Tuzli jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, piše "Dnevni avaz". 

"Ovdje je riječ o tome da krivično djelo zbog kojeg se traži izručenje ne predstavlja krivično djelo prema krivičnom zakonodavstvu BiH", navodi ovaj list. 

Gokcen je bila pod ekstradicionim mjerama, a nedavno joj je Sud BiH ukinuo mjeru zabrane napuštanja boravišta, koja je bila na snazi gotovo godinu. 

Iz Suda BiH pojasnili su da bi FETO trebalo smatrati terorističkom organizacijom samo ako takav status bude određen u skladu sa rezolucijama UN ili Savjeta Evrope, što bi BiH kao njihov član bila dužna da primjenjuje.

(Srna)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.