18.7.2018. 13:51
0
Tači: Sastanak sa Vučićem najteži u posljednjih šest godina
Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je današnji sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kojem je prisustvovala i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federica Mogherini kao najteži vođen u posljednjih šest godina tokom kojih se vodi dijalog Kosova i Srbije.

Tači je nakon trojnog sastanka dodao i da ne očekuje da će naredni sastanci biti lakši od današnjeg, prenosi Beta.

Kosovo je opredijeljeno da se ubrza posljednja faza dijaloga o normalizaciji odnosa dvije zemlje koja treba da se okonča učlanjenem Kosova u svim međunarodnim institucijama, rekao je Tači.

 Prema njegovim riječima, danas je bilo riječi o evropskoj budućnosti Kosova i o konkretnim koracima koje treba preduzeti u odnosu na Evropsku uniju.

"Zaključili smo i potvrdili da je Kosovo spremno i opredijeljeno za dijalog, mir na Balkanu i učlanjene u EU i NATO", kazao je Tači.

Dodao je da će kosovska strana maksimalno raditi na postizanju konačnog pravno obavezujućeg sporazuma.

"Vidim svjetlo na kraju tunela. Na žalost, Srbija nastavlja da živi mentalitetom prošlosti. Vučić i Srbija treba da shvate da je Kosovo već 10 godina nezavisna i suverena država i da kompromis po tom pitanju ne postoji", kazao je Tači.

Razgovori su vrlo teški, ponovio je Tači i rekao da će vidjeti kako će se stvari dalje kretati.

Podsjetio je da sporazum dvije zemlje otvara evropsku perspektivu i za Kosovo i za Srbiju, donosi razumijevanje i pomirenje, prenosi Beta.

(Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.