31.10.2018. 21:26
0
Novi detalji drame slovenskog surfera Gorana Jablanova: Slomio mu se jarbol, a on je odbio pomoć
Priča o dvojici nestalih surfera, Hrvatu i Slovencu, dobila je sretan epilog.

Podsjetimo, Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) u ponedjeljak oko 17 sati zaprimili su dojavu očevidaca o dvojici surfera - jednom na wind, a drugom na kite surfu u moru ispred Umaga, odakle su ih olujni udari vjetra nosili prema otvorenom moru.

Hrvatski surfer jučer je samostalno doplivao do obale u blizini Umaga, dok je slovenski u divljem moru proveo više od 24 sata prije nego što je isplivao na obalu nedaleko od Trsta.

U tih 24 sata u olujnom moru Slovenac je napravio oko 40 kilometara, a iz mora je izašao sam na plaži Costa dei Barbari, oko 20 kilometara od Trsta. Svjedoci kažu da je otišao u obližnji kafić i od tamo pozvao pomoć, prenosi Index.hr.

Glas Istre piše da je slovenski surfer 47-godišnji Goran Jablanov, profesor kineziologije.

Prvi koji je saznao da se Jablanov spasio je umaški trener windsurfinga Oliver Biljman, koji ima 35 godina iskustva u sportovima na vodi.

- Uobičajeno je da se kolege windsurferi u otežanim vremenskim uvjetima i nezgodama na moru prvo obrate meni za pružanje pomoći na moru nakon čega se odmah otisnem gliserom u akciju. Tako je bilo i u ponedjeljak u sumrak. Utvrdili smo u tom trenutku na terenu da je dvoje ljudi ostalo zarobljeno među visokim valovima i olujnim udarima vjetra koji je puhao na mahove i 100 kilometra na sat (50 čvorova). Dok smo se organizirali za pretragu, nestali se kajter (surfer sa zmajem) pojavio nakon sat i pol plivanja do obale, a za windsurferom se organiziralo traganje", rekao je Biljman.

"Pukao mu je jarbol, no odbio je pomoć"

"Jablanov je od jutarnjih sati bio na moru. U kasnim poslijepodnevnim satima, dok je zasigurno već bio umoran i iscrpljen pukao mu je jarbol. Kolege su mu pritekle u pomoć, ali on ih je odbio. Tvrdili su da nije pokazivao tragove nervoze ili panike, pa su krenuli spašavati sebe. No on se nije domogao kopna. Čitavu je noć, i kroz utorak trajalo traganje, a onda se desio priželjkivani završetak drame. Jablanov se sam domogao obale. Iscrpljen i pothlađen, ali živ", nastavio je Biljman za Glas Istre.

"Jablanov je fizički jak i iskusan windsurfer i tehnički spreman koji poput nas većine windsurfera voli izazove i ekstremne uvjete surfanja. K tomu je i profesor kineziologije pa je očito sve to, uz njegovu psihičku snagu te sabranost kumovalo da ispravno reagira u kriznim situacijama", zaključio je Biljman, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.