11.2.2020. 16:05
0
Ovo je novinar koji je proširio lažnu vijest da je umro Ratko Mladić
FOTO: facebook
Iako su brojni mediji u regiji objavili da je preminuo osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, informaciju je demantovao sin Ratka Mladića.

Iako su brojni mediji u regiji objavili da je preminuo osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, informaciju je demantirao sin Ratka Mladića.

"Valjda bih ja prvi čuo da mi je umro otac", rekao je Mladićev sin.

Haški tribunal također je demantovao vijest.

"Informacije o smrti Ratka Mladića nisu tačne i demantujemo ih", saopštila je glasnogovornica mehanizma za međunarodne kaznene sudove, Helena Eggleston.

Demantij je na Twitteru objavio i Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (UNIRMCT).

"Mehanizam kategorički demantira danas objavljene lažne navode, po kojima je Ratko Mladić preminuo. Mladić se i dalje nalazi u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih naroda u Haagu, dok je u njegovom predmetu pred #MRMKS žalbeni postupak u tijeku", napisali su.

Vijest o Mladićevoj smrti pojavila se na lažnom profilu bh. ministrice Bisere Turković na Twitteru, koji je kreirao Tommasso Debenedetti.

Budući da je profil otvoren tek u januaru ove godine te da osim netačnih informacija o smrti Ratka Mladića nije bilo drugih poruka, djelovalo je da se radi o lažnom profilu, što na kraju dokazuje i posljednji tvit:

"Ovaj profil je lažan i stvorio ga je italijanski novinar Tomaso Debenedetti."

Tko je Tommasso Debenedetti?

Business Insider još je 2014. godine bavio Debenedettijem koj je, kako pišu, postao vrlo vješt u varanju svih korisnika interneta. Koristeći Twitter uspio je zaprijetiti međunarodnim diplomatskim odnosima, zavarati svjetske vođe i posramiti ugledne medijske kuće. Neki ga zovu "serijski varalica", a drugi ga radije oslovljavaju "društvenim aktivistom".

U stvarnom životu, Debenedetti je srednjovječni profesor i otac koji živi u Rimu, sa živopisnom prošlosti i misijom da promijeni način na koji koristimo internet. 

Tokom svoje karijere objavio je više od 60 izmišljenih intervjua s istaknutim osobama, uključujući Johna Grishama, Desmonda Tutua, Mihaila Gorbačova, kardinala Ratzingera i Dalaj Lamu.

Posljednjih godina koristi lažne profile na Twitteru kako bi plasirao izmišljenje vijesti, a kako piše Business Insider, New Yorker je 2010. godine otkrio da je čitavih deset godina uspješno varao konzervativni talijanski časopis koji je objavljivao fiktivne razgovore u koje je često ubacivao njegove sulude citate, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.