2.7.2024. 14:51
3
Dodik: Uvodi se Dan državnosti Srbije i RS Sretenje 15. februara
FOTO: n1
Predsjednik RS Milorad Dodik tokom Skupštine NSRS, na kojoj se raspravlja o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda usvojenoj na Svesrpskom saboru, poručio je da dokument o deklaraciji tretiraju kao historijski.

On je podsjetio da oni koji su osporavali deklaraciju, nisu imali nikakvu podršku.

"Nastavićemo da obilježavamo dan nastanka RS 9. januar, a uvodi se Dan državnosti Srbije i RS Sretenje 15. februara, i to je sasvim prirodno da zajednički slavimo taj datum", poručio je Dodik.

On se zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na istrajnosti da zajedno se radi u dobroj atmosferi.

"Deklaracija je donesena u euforiji odobravanja, i zato je nama ovdje lako da to usvojimo bez ikakvih odlaganja", istakao je Dodik.

U međuvremenu, RS se suočava sa ozbiljnim problemima i one su jedino stvarne. Sankcije koje su SAD uvele Dodiku i njegovim saradnicima zbog korupcije i podrivanja Dejtonskog sporazuma, rastuća zaduženost entiteta, politička kriza i opće nezadovoljstvo građana su samo jedne od mnogih.

Umjesto da se suoči s ovim problemima i pronađe stvarna rješenja za poboljšanje života građana, Dodik ponovo koristi nacionalističku retoriku i priču o "mirnom razdruživanju" kako bi zadržao političku moć.

Nacionalistička retorika nije nova taktika u Dodikovom arsenalu. Kroz godine, on je nebrojeno puta koristio slične strategije kako bi izazvao strah i podjele među građanima, skrećući pažnju s korupcije, ekonomskih problema i nedostatka osnovnih usluga.

Sankcije SAD-a sada nisu samo simbolična gesta; one nose sa sobom ozbiljne ekonomske i političke posljedice koje već pogađaju, ne samo Dodika, već i cijeli entitet.

Upravo iz ovih razloga, očekivati je novu rekaciju, prvenstveno zapadnih saveznika, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, članica PiK-a, OHR-a, te ambasada Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.