19.3.2021. 19:38
0
Nije ni znao šta su respiratori: Salčin tvrdio da je došao sam, a Novalić ga zvanično pozvao
U Sudu BiH danas je održan nastavak suđenja u slučaju „Respiratori“, a kao svjedok Tužilaštva BiH je ispitan Đenan Salčin, bivši v.d. direktora Agencije za javne nabavke BiH.

On je svjedočio na okolnosti događaja na sjednici Vlade FBiH od 16. marta 2020. godine, na koju je došao na poziv federalnog premijera. Ta sjednica je održana u širem sastavu u prostorijama Agencije za bankarstvo FBiH, a Salčin je sam kontaktirao premijera Novalića i ponudio da da neka pojašnjenja o Zakonu o javnim nabavkama. Premijer je prihvatio i zvanično ga pozvao na tu sjednicu.

Na pitanje tužioca Mirze Hukeljića kazao je da je do 16. marta 2020. bilo sporadičnih upita ugovornih organa i ponuđača, a nakon toga i desetine zahtjeva jer su svi htjeli provjeriti šta i kako mogu nabavljati.

On je kazao da je na toj sjednici bilo jako puno ljudi koje je poznavao i odranije, a da je u neformalnom razgovoru prije početka sastanka razgovarao sa direktorima bolnica i kliničkih centara.

Dodao je da je direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović kazao da mu je sve “mutno”, dok je direktor SKB Mostar Ante Kvesić kazao da mu je jasno kako može provoditi nabavke.

“Direktorica KCUS-a je rekla da odmah može nabaviti respiratore. Priča je krenula da se suspenduje Zakon o javnim nabavkama. Ja sam rekao da će nastupiti anarhija jer se neće znati ko šta nabavlja i da li je sve medicinska oprema”, kazao je Salčin koji je priznao  da u tom trenutku nije znao šta su respiratori.

On je dodao da mu je neko rekao da će on biti kriv ako bolnice ne nabave opremu, a na pitanje tužioca ko mu je to rekao kazao je da je to bila Sebija Izetbegović.

Salčin je kazao da je njemu premijer Novalić dao riječ na sjednici i da je on pojašnjavao odredbe Zakona o javnim nabavkama odnosno da pozivanjem na član 10. mogu sve nabaviti i sutra.

“Rekao sam da se sve može nabaviti i da nema potrebe da se mijenja Zakon. Član 10. koristite kada morate reagovati u par sati, kad je vanredna situacija i kad je u pitanju sigurnost i zdravlje građana”.

On je dodao da je i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju upoznao da nema potrebe  da se mijenja Zakon o javnim nabavkama nakon čega su 17. marta izdali saopćenje za javnost koje je pregledalo i VM o postupanju u vezi Zakona o javnim nabavkama.

Salčin je potvrdio da je i Vlada FBiH u sistemu javnih nabavki ugovorni organ kao i Federalna uprava civilne zaštite.  Pojasnio je da je ugovorni organ onaj ko pokreće nabavku bez obzira što je npr. Vlada FBiH dala novac za tu nabavku.

On je dodao da su od FUCZ-a zatražili dokumentaciji o provedenoj nabavci respiratora što su oni i dostavili ali su iz Agencije utvrdili da se razlikuje oznaka respiratora u ugovoru od one koju je objavio portal Klix. Tražili su pojašnjenje na šta im je iz FUCZ-a odgovoreno da se radi o “tehničkoj grešci”.

Salčin je spomenuo da je UNDP bio zainteresiran da pomogne u nabavci jer bi oni participirali 20 posto, a da je dobio odgovor od Edisa Arifagića (UNDP) da FUCZ neće preko njih nabavljati opremu.

Advokatica Fadila Novalića Vasvija Vidović većinu pitanja je postavljala tako da je svjedok mogao reći da ili ne.

Vasvija Vidović, advokatica premijera FBiH Fadila Novalića, pitala je Salčina da li zna da je direktor WHO rekao da je pandemija stigla do kritične tačke te pozvao zemlje da brzo reagiraju.

Znate li za to?

- Da.

WHO je 11. marta proglasila pandemiju?

- Da.

Većina je zemalja također proglasila stanje pandemije?

- Da, mi smo to u saopćenju i naveli.

Evropska unija je zatovorila svoje granice, sjećate li se toga?

- Da.

Ako se ne sjećate, postoje izvještaji RSE, uvedene su restrikcije izvoza lijekova i medicinskih sredstava. To je značajna odluka?

- Jeste. Mi kao Agencija pa i ja smo bili otvoreni za ponuđače i jako puno ih je kontaktiralo nas i bio im je otežan prijevoz robe preko granice. Održali smo sastanak s čovjekom iz Maglaja koji je imao naručene respiratore iz Švicarske. Zatražio je da mu pomognemo preko kontakata s Ambasadom Švicarske i EU. I na kraju je uspio to uvesti.

Sjetit ćete se i da je u to vrijeme objavljeno da SAD nemaju dovoljno respiratora?

- Da.

Došli ste da pomognete na tu sjednicu?

- Da.

Rekli ste da je vaš zadatak da osigurate pravilno provođenje zakona. Vi dajete i uputstva?

- To se ne odnosi na ta uputstva, to se radi na podzakonske akte, a ne kako će ugovorni organi raditi.

Pružate tehničku podršku?

- Da.

Pitat ću vas vezano za sjednicu. Doneseni su zaključci Vlade FBiH, tužilac ih naziva zaključcima 5 i 6. Referirat ću se na ovaj 5. Vlada traži hitnu izmjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama, kako bi se osigurala hitna nabavka medicinskih sredstava. Vi ste prije donošenja ovog zakona rekli „može se vršiti nabavka u roku od sat, dovoljna je narudžbenica, a ugovorni organ mora donijeti odluku, da se ovaj ugovor izuzma od zakona odnosno ta nabavke”. Jeste li to rekli?

- Jesam, treba uzeti širi kontekst. Veoma je bilo bitno da znaju da mogu nabaviti.

Pozivam se na stranu 15 stenograma sa sjednice Vlade FBiH. Vi ste dali prioritet hitnosti i davali ste saopćenja.

- Mi smo dali 23. 3. još jedno saopćenje jer smo vidjeli da pojedinci ovo koriste za sve i svašta.

Danas ste rekli da je tražena suspenzija. Vlada je tražila izmjenu zakona, a ne suspenziju.

- Možda sam pogrešno interpretirao. Na sjednici se nije znalo kako će to biti. Sjednicu sam napustio ranije. Tada se nije znalo šta će se tražiti i koji je zaključak Vlade.

Vi ste i 30.03. dali jedan dopis. Ovdje se govori o inicijativi Novalića prema Vijeću ministara i vi ste naveli da je Agencija analizirala situaciju i zaključila da nema potrebe za izmjenu Zakona jer i postojeći to dozvoljava. Je li tačno?

- Da.

Advokat Fahrudina Solaka Kadrija Kolić postavljao je svjedoku niz pitanja na koje je već davao odgovor, što je sutkinja Džemila Begović više puta skrenula pažnju. Na više pitanja umjesto svjedoka odgovorila je upravo Begović. Kolić je upozoren i sudije Branka Perića da postavlja nova pitanja, a ne ono što je svjedok već odgovorio.

Poznato vam ja da je UNDP nabavljao zaštitna sredstva i opremu novcem budžetskih korisnika?

-    Ne znam.

Poznato vam da je UNPD prve respiratore isporučio u 10. mjesecu 2020. godine.

-    Nije mi poznato.

Vaša agencija tokom 3. i 4. mjeseca nije napravila nijedan monitoring javne nabavke?

-    Uradili smo ih na stotine.

Nijedan ugovorni organ nema zakonsku obaveza da vas kontaktira po osnovu primjene Zakona o javnim nabavkama?

-    Obavezu, ne.

-  Vama je FUCZ dostavio i u pisanoj formi sve javne nabavke koje je obavila u 3. i 4. mjesecu, i ovu spornu nabavku respiratora?

Koliko znam, da.

- Jesu.

Advokat Fikreta Hodžića i pravni zastupnik Srebrene maline Mirna Avdibegović i Adna Dobojlić nisu imali pitanja za svjedoka.

Advokatica Jelke Milićević Senka Nožica postavila je samo jedno pitanje svjedoku i to da pojasni kako je došao na sjednicu Vlade FBiH 16. marta. On je kazao da se čuo telefonom sa premijerom Fadilom Novalićem i da su razgovarali nakon čega mu je premijer poslao poziv.

Nastavak suđenja je 24. marta kada će biti saslušana dva svjedoka.

Odbrane su jednoglasno tražile od tužioca da dostavi dinamiku svjedoka i izvođenja dokaza kako bi se mogli pripremiti jer u kratkim rokovima koje imaju to nije moguće.

Sutkinja Begović je pozvala tužioca da tako postupi navodeći da mu ne može narediti, ali da bi to bilo koegijalno s obje strane.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.