25.11.2021. 17:18
0
Ćutahija: Turneja bosanskohercegovačkog diplomatskog kora po Zapadnoj Europi je predizborna kampanja SDA
Političko sivilo u kojem se nalazi BiH savršeno odgovara sivilu kasne jeseni. Svjedoci smo svakodnevnog političkog previranja, međustranačkog, međuentitetskog pa i onog međudržavnog. Politička kriza u kojoj se BiH nalazi nije bila nikada izraženija, a stanovništvo nikada toliko uznemireno kao sada. Razloga je mnogo.

O aktuelnoj političkoj situaciji,  Izbornom zakonu, političkoj turneji po Zapadnoj Eurpi razgovarali smo s političkim analitičarom, Harisom Ćutahijom.

 -Kakve su Vaše procjene o rezultatima pregovora vezanim za izborni zakon?

Biće jako teško naći rješenje za reformu izbornog zakonodavstva, i to iz tri razloga. Prvi je to što naši političari preferiraju formu nad suštinom – uslove koje propisuje Evropska unija pokušavaju ispunjavati kozmetičkim promjenama, što prosto nije moguće u ovom slučaju, ovdje se zahtjevaju promjene koje su suštinske i zadiru u Ustav. Drugi razlog, onaj puno ozbiljniji, je da političke stranke koje čine većinu na državnom nivou prosto nemaju konsenzus o ovom pitanju, njihove vizije izbornog sistema su suštinski drugačije i u koliziji su. Treći razlog je da jedna od tri strane u koaliciji ima značajnu podršku određenih političkih faktora iz Republike Hrvatske u insistiranju na rješavanje „hrvatskog problema“ u izbornom zakonodavstvu, iako se zahtjevi Evropske unije odnose na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava. 

-Je li nas trenutna blokoda u radu instutucija BiH dodatno udaljila od pregovora za pristup EU i smatrate li da ćemo u dogledno vrijeme napraviti neke veće konkretnije korake na tom polju (pristupu EU)?

Prije svega, ovo je najdublja politička kriza još od od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, i u situaciji u kojoj se spominje povlačenje iz državnih institucija, secesija, formiranje entitetskih oružanih snaga, te oružani sukobi, proces evropskih integracija pada u duboku sjenu. Od dobivanja 14 ključnih prioriteta, prije dvije i po godine, mi kao država nismo uradili ništa vrijedno pomena u cilju njihovog ispunjavanja, osim možda održavanja izbora u Mostaru. Sve suštinske promjene, među kojima su reforma izbornog zakonodavstva i pravosuđa, su na čekanju. Predstavnici Evropske unije već određeno vrijeme ponavljaju da Bosna i Hercegovina neće dobiti kandidatski status dok ne provedene određeni broj značajnih reformi, tako da smo trenutno taoci ove političke krize. 

-Kako komentarišete turneju po Zapadnoj Evropi predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića i premijera Vlade FBiH Fadila Novalića i jesu li oni u turneji u svojstvu navedenih funkcija koje obnašaju ili se radi o predizbornoj kampanji stranke kojoj pripadaju?

Indikativno je to da svi zvaničnici iz Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici bosanskohercegovačkog diplomatskog kora, koji učestvuju na ovoj turneji su članovi Stranke demokratske akcije i još ako uzmemo u obzir da se na tim skupovima pozivalo na glasanje na idućim izborima, evidentno je da se ovdje ne radi o zvaničnim posjetama bh zajednicama u evropskim državama, već o predizbornim skupovima SDA. Mislim da je cijela ta turneja jedno jeftino prikupljanje političkih poena na račun političke krize u Bosni i Hercegovini i retorike Milorada Dodika i SNSD-a, koji se koriste kao gorivo za nacionalističko potpaljivanje naših državljana u dijaspori. Neshvatljivo mi je da u ovoj nezampaćenoj političkoj krizi i za vrijeme globalne pandemije koja odnosi živote građana naše države, njeni izabrani zvaničnici se bave prikupljanjem glasova.


(Mersad Gušić)


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.