9.5.2023. 16:43
0
Osobe s invaliditetom traže svoja prava pred Vladom FBiH
FOTO: Avaz
Unija osoba i organizacija osoba s invaliditetom u FBiH organizuje protestni skup koji je počeo u 15 sati, ispred zgrade Federalne vlade.

Naime, u Uniji su formulisali pet ključnih zahtjeva, a među prvim je hitno stupanje u pregovore Vlade FBiH sa Unijom u vezi s izmjenama nacrta Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica s invaliditetom, u skladu sa zaključkom sa 2. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, navodi Avaz. 

Prisutnima se obratio Adnan Dervišević, predsjednik Unija osoba s invaliditetom FBiH.

- Danas smo se okupili opet, jer naša prava nisu ispoštovana. Želimo poručiti da želimo da se poštuju naša prava. Još uvijek tapkamo u mjestu, ali se nadamo da ćemo promijeniti stvari u našu korist. Želimo jednak sistem, jednako poštenje, poštovanje svih osoba s invaliditetom, djece. Mi ne izmišljamo toplu vodu, samo ispoštujete ono što EU traži - istakao je Dervišević.

Vahidin Nurikić, član pregovaračkog tima Unije s Vladom FBiH

- Vi ste naši borci, podrška i bez vas ovo ne bi bilo moguće. Mi pojedinici ne bismo mogli učiniti ništa. Sva povećanja invalidnina su pozitivan primjer, ali ti nije dovoljno. Mi tražimo poštivanje naših prava, a to nisu samo lična primanja. Samo zajedno možemo uspjeti u ovome - kazao je Nurikić. 

Edo Čelebić je kazao da je ovo sada mnogo bolje i da ranije mnogi nisu znali ko su oni, a sada znaju.

- Sada ne moramo više ni da se najavljujemo. Nismo mi stoka, pa da u institucije ulazimo preko nekih katakombi, hoćemo da uđemo na glavni ulaz. Ni zajednica nije svjedna ko su osobe s invaliditetom. Molim Vas shvatite da oko vas ima ljudi kojima je otežano kretanje, zar je to toliko teško shvatiti i ispoštovati - rekao je Čelebić. 

Predstavnici Unije osoba s invaliditetom su ušli u Vladu FBiH da predaju zahtjeve, te da vide da li će ih iko primiti, navodi Avaz. 


(A.R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.