11.5.2023. 17:50
0
Ahmetović: Pred BiH je puno zadaće, Schmidt mora raditi sa Predsjedništvom
FOTO: N1
Zastupnik u njemačkom Budestagu Adis Ahmetović danas je za N1 komentarisao aktuelnu političku situaciju usljed formiranja nove Vlade u FBiH, te posljednjem nametanju odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Ahmetović je kazao da BiH mora uraditi svoju zadaću na EU putu i ući u NATO, navodi N1. 

“Bitno je da se kaže da BiH mora da radi svoju zadaću, da bude u budućnosti u sektoru odbrane jaka, uđe u NATO i da radi na svom evropskom putu. Tu ima dosta zadaće, tu i Christian Schmidt ima dosta da radi zajedno sa članovima Predsjedništva. Ima dosta da se radi i da ne dolaze uvijek iste poruke iz BiH koje su “nejasne”. Uvijek je riječ o tome koji političar priča u tom momentu”, kazao je Ahmetović.

Dodaje da postoje “dvije dimenzije” problema.

“Postoje dvije dimenzije; prva je EU. Najveći problem koji ima EU je da nema jasnu poziciju prema BiH i specijalno prema toj politici koju provodi Dodik u BiH. Zašto nema jasne pozicije? Zato što imaju bitni političari kao Varhely koji kao advokat uvijek brani politiku Dodika. Njegova partija FIDES je povezana sa SNSD-om. To je jedan problem. Drugi je da u Vijeću sigurnosti imate SAD, Veliku Britaniju, Francusku koje su za NATO put BiH, da BiH uđe u EU ali tu su i dvije države Rusija i Kina koje su bliske saradnji sa Dodikom i SNSD-om. To su dva velika problema koja imamo na geopolitičkom i internacionalnom nivou“.

Poručio je da samo narod u BiH kao i domaći političari sami mogu riješiti taj problem.

“Ko to može da riješi? Nećemo ga riješiti na nivou EU sad, u New Yorku. Narod BiH i političari sami mogu riješiti taj problem, ako sami sebi kažu gdje vide BiH u budućnosti“.

“Nisam nijednu izjavu vidio gdje je Dodik ili Cvijanović ili neko drugi iz SNSD-a je rekao da OHR ili visoki predstavnik ili prethodnik su ok, svi su smetali. To je zato što ta partija ima svoj cilj, a to je preko korumpiranih struktura svoju političku moć da održavaju“.

Ističe da sada Republika Srpska kao entitet ima veliki problem da plaća svoje kredite.

“Sada imamo situaciju da RS, entitet u BiH, ima veliki problem da plaća svoje kredite. Sada je njihov problem jer moraju naći mogućnost da to otplate. Jedina mogućnost je da se isprovociraju problemi. Ja mogu kao parlamentarac, 29-godišnji, reći da više nije vrijeme za kompromise sa tom vladom, sa SNSD-om ili Dodikom ako želimo iskreni put za bolju budućnost cijele BiH. S tom politikom “eskalacija-kompromis” smo dobili jačanje SNSD-a, te korumpirane vlade”.

Schmidt i nametanje odluka?

“Prva stvar je principijelno; konstitucija jedne države i izborni zakon jedne države i jednog nivoa. To je najveća vrijednost jedne demokratije i jednog naroda. I da neko za šest mjeseci mijenja zakon dva puta; dva sata nakon izbora i to nije vodilo do kraja blokade. Onda je morao još jednom mijenjati i politički ja to ne mogu da podržavam. U njemačkom Bundestagu imamo diskusiju o izmjeni Izbornog zakona. To je taj proces koji treba da bude, da učiš jednu mladu demokratiju koju ima BiH i ne može jedna osoba, bio Schmidt ili neko drugi, promijeniti Ustav i zakon ovako kako njemu paše da dođe jedna politička opcija koja paše drugoj zemlji. To prinicipijelno nije dobro. Vidim po reakcijama iz dijaspore, svi oni koji žive u demokratskom društvu i žele da vide multietničku BiH, svi su bili šokirani“, smatra Amhetović, navodi N1. 


(A.R.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.