5.7.2023. 12:31
0
U NSRS upućena Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici
FOTO: N1
Poslanici u NSRS Ramiz Salkić i Amir Hurtić predstavili su "Rezoluciju o osudi genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine".

Dokument su uputili u parlamentarnu proceduru, na temelju člana 70.Ustava Republike Srpske i u skladu sa Poslovnikom NSRS, naveo je Salkić - prenosi N1.

“Rezolucija predviđa da NSRS osudi genocid u Srebrenici. NSRS podržava i prihvata sve presude koje su donesene pred MKS. Narodna skupština upućuje izvinjenje i sućut porodicama žrtava. To je preduslov za izgradnju trajnog mira i povjerenja u BiH. NSRS ocjenjuje da svako negiranje genocida i ratnih zločina predstavlja ugrožavanje mira(…)”, između ostalog je naveo Salkić koji je čitao dijelove iz prijedloga dokumenta.

Amir Hurtić i Ramiz Salkic vjeruju da je “vrijeme da se NSRS očituje o genocidu u Srebrenici”.

Dodaju da je potrebno da se iz NSRS pokrene suočavanje s prošlošću, otpočne katarza.

“Sjećanje na genocid u Srebrenici i razne zločine potrebno je ugraditi u naše zajedničko sjećanje. Srebrenica nije samo 11.julu, ona je je i juče, danas, sutra, za vijek vjekova”, rekao je Hurtić, prenosi N1.

Novinari su pitali političare o tome kako Srebrenicu oživjeti, ekonomski pomoći: ”Da Srebrenica ne bude moneta za političko potkusurivanje”, upitala je novinarka Gordana Katana.

“Slažem se da je stanje tako”, obrazložio je Hurtić i situacijom iz svog Doboja.

“Nije se krenulo putem katarze, niti se podsticala obnova zajedničkog života. U takvom ambijentu je nemoguće napraviti uslove da ljudi žive bolje”, odgovorio je Salkić.

Sličnu rezoluciju Ramiz Salkić uputio je i 2015. godine, ali ona nije ni uvrštena na dnevni red NSRS.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.