7.7.2023. 16:22
0
Prijavljen veliki broj grupa iz inostranstva: Internacionalni karakter Marša mira
FOTO: N1
Marš mira, pješački pohod znak sjećanja na žrtve genocida, u subotu, 8. jula, kreće iz Nezuka. Učesnici će hodati stazama kojima su se Podrinjci probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine.

- Sve je spremno za održavanje Marša mira, pripremljena je trasa i osigurana logistička podrška. Za sada imamo 3.230 prijavljenih, što pojedinaca, što organiziranih grupa, a taj broj nije konačan. Prijavljene su nam organizirane grupe iz gotovo svih evropskih zemalja, Amerike, Australije, Turske, što dokazuje da ćemo zadržati internacionalni karakter Marša mira - kaže Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora za Marš mira i član Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjce genocida u Srebrenici, prenosi Faktor. 

Trasa kojom će se kolona kretati duga je oko 100 kilometara. Pješači se tri dana, svakoga oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu. Prenoćišta su u Liplju i Mravinjcima, a završetak marša je u Potočarima 10. jula.

- Bude uvijek određen broj onih koji se ranije nisu prijavili, a dođu u Nezuk. Svi oni su dobrodošli. Program počinje danas u 19 sati u Nezuku okupljanjem preživjelih pripadnika 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine - dodaje Čakanović.

Trasa Marša mira glasi: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.