8.7.2023. 12:20
0
Konaković u Dubrovniku razgovarao s Escobarom: Snažna podrška američke administracije Bosni i Hercegovini
FOTO: MVP BiH
Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, putu naše zemlje u EU te regionalnoj suradnji.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas se sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a i posebnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom na marginama dvodnevne Međunarodne konferencije Dubrovnik Forum 2023.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, putu naše zemlje u EU te regionalnoj suradnji.

Ministar Konaković je tom prigodom naglasio važnost povećanog fokusa i interesa američke administracije prema zemljama Zapadnog Balkana. Izrazio je zahvalnost SAD-u na kontinuiranoj potpori institucijama BiH u provedbi reformi na putu ka euroatlantskim integracijama, posebice kada je riječ o borbi protiv korupcije i vladavine prava, prenosi Slobodna Bosna.

Dodao je da BiH očekuje nastavak proaktivne uloge SAD-a u ovim procesima koji su ključni za funkcionalnost i stabilnost BiH.

Posebni izaslanik Escobar naglasio je snažnu potporu američke administracije nastavku procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Ponovio je da su Sjedinjene Američke Države predane očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te istaknuo da vanredne prilike u BiH, regiji i Europi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman SAD-a na prevladavanju trenutnih prepreka i ubrzanju potrebnih reformi u procesu euroatlantskih integracija, saopćeno je nakon sastanka, navodi Slobodna Bosna.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.