11.7.2023. 12:19
0
Sirene u Sarajevu i Mostaru u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici
FOTO: Dnevni Avaz/sarajevo
Povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, te u znak sjećanja na žrtve genocida, oglasile su se sirene tačno u 12 sati u brojnim gradovima u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevu se danas u 12 sati oglasila sirena.

Vozači motornih vozila u glavnom gradu Bosne i Hercegovine su prilikom oglašavanja sirene zastali. 

Znak, odnosno signal "prestanak opasnosti" oglasio se jednoličnim tonom u trajanju od 60 sekundi.


 I Mostar se pridružio toj inicijativi.

Neki građani su tokom oglašavanja sirene zastali, a vozači su bili pozvani da zaustave vozila u pokretu te na taj način odaju počast žrtvama genocida.

Memorijalni centar Srebrenica pokrenuo je inicijativu da se ove, ali i svake naredne godine, na ovaj tužni dan oglase sirene te da građani na taj način odaju počast žrtvama genocida.

Također, u Mostaru, u znak sjećanja na genocid u Srebrenici u 11 sati i 7 minuta sa Starog mosta izveden je skok bez aplauza.

Pred mnoštvom turista i posjetitelja skok je izveo Emil Tiro, a iz Kluba skakača u vodu “Mostari” poručili su da 28 godina na ovaj način odaju počast žrtvama genocida te da se na ovaj način, sa UNESCO-ovog spomenika cijelom svijetu šalje poruka da se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti.

(Erna H.) 

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.