12.7.2023. 18:48
16
Erdoganova partija odbacila prijedlog zakona o priznavanju genocida u Srebrenici: "Ne želi odnose sa Srbijom pogoršati"
Vladajuća Stranka pravde i razvoja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (AKP) i njezin koalicijski partner Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) odbacili su u srijedu parlamentarni prijedlog glavne opozicijske Republikanske narodne stranke (CHP) da se masakr u Srebrenici iz 1995. prizna kao genocid, javlja BIRN.

Aktivisti za ljudska prava tvrde da je jedan od mogućih razloga za ovakvu odluku očuvanje odnosa sa Srbijom.

Kako prenosi ovaj medij, opozicijska CHP stranka je također predložila da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u znak sjećanja na ubistva nekoliko hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka u ljeto 1995. godine, međutim, prijedlog je odbila vladajuća koalicija koja ima većinu u parlamentu.

“Ne mogu shvatiti kako su i zašto odbili ovaj prijedlog zakona. Ovo je skandal”, rekao je za BIRN Omer Faruk Gergerlioglu, visoki turski aktivist za ljudska prava i zastupnik iz prokurdske Stranke zelene ljevice.

Odbijanje je izazvalo žustru raspravu u Velikoj skupštini Turske.

Gergerlioglu je rekao da je zastupnike AKP-a i MHP-a pitao za razloge njihove odluke, ali da su mu zastupnici AKP-a kratko uzvratili: “Ne tiče te se”.

“Nisu znali šta učiniti i šta reći. Vjerujem da su i oni bili nezadovoljni onim što su učinili”, dodao je Gergerlioglu.

Turska pod predsjednikom Erdoganom, koji državom vlada već 21 godinu, postala je aktivan igrač na Balkanu i posebnu pažnju posvetila je muslimanskim zajednicama, uključujući Bošnjake, ističe BIRN.

Gergerlioglu je rekao da vjeruje da postoje tri razloga zašto je Erdoganova vladajuća alijansa odbacila prijedlog zakona.

“Prvo, oni ne žele ulaziti u raspravu o genocidu jer ne žele pogoršati odnose sa Srbijom. Drugo, odbili su ovaj prijedlog zakona jer ga je glavna opozicijska stranka CHP donijela u parlament. Treće, boje se njegovih efekata zbog rasprave o armenskom genocidu”, rekao je Gergerlioglu.

Podsjećamo, turski predsjednik jučer se oglasio povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici i dženaze za žrtve, izrazivši saučešće porodicama žrtava i osudivši negatore genocida, nazivajući ih “ljudi bez savjesti”.

(Ajdin B.)

16
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.