26.7.2023. 12:06
0
Poljoprivrednici poručili: Teško narodu, šta nam slijedi…
FOTO: Ilustracija
Poljoprivrednici na mukama. Olujno nevrijeme ostavilo teške posljedice. Poharani usjevi, plastenici, voćnjaci. Štete su ogromne. Širi se i svinjska kuga. Kako dalje za Novi dan govorili su Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, iz Bijeljini Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja sela Semberije i Majevice, a kakvo je stanje u Posavini rekao nam Jure Kopačević, predsjednik Udruge poljoprivrednika Žito iz Odžaka.

Nedžad Bićo je istaknuo da su preteško pogođeni poljoprivrednici.

“Od početka sjetve pa do dana današnjeg ništa ne ide kako treba. Velike padavine, grad , nevrijeme, ništa nije kako treba”, kazao je Bićo, prenosi N1.

Bakajlić je mišljenja da se poljoprivrednici nalaze u vrlo teškoj situaciji, a država ništa nije uradila da ih zaštiti.

“Ušli smo u skupu sjetvu pšenice, sjetva kukuruza je ugrožena poslije sjetve sušom, na kraju imamo i afričku kugu, i sada imamo nevrijeme. Ovo je jedna sahrana poljoprivrede, nećemo moći ovako preživjeti. Država ništa nije uradila da zaštiti domaću proizvodnju. Poljoprivrednika je sve manje, stoka nam je pobijena. Mi smo u Semberiji prešli više od 12.000 eutanaziranih svinja, cijena pšenice nam je nikakva, kvalitet nije zadovoljavajući”, rekao je Bakajlić.

Bez stočnog fonda

Kad sve saberu, u sedmom mjesecu, dodaje, u velikom su gubitku,  te mišljenja je da se mnogi neće moći oporaviti od ovoga.

Govoreći o afričkoj kugi, rekao je da će se desiti da će ostati bez stočnog fonda i da će Semberija ostati bez svinja.

“Taj uvoznički lobi, nekontrolisano uvozili iz zaraženih područja, a firme se razduživale… Kancelarija za veterinarstvo je dozvolila da markiraju ponovo iste te svinje koje su trebale biti poklate u roku od 72 sata nakon uvoza. I evo šta se dogodilo da se to šiti. Ostat ćemo bez stočnog fonda. U semberiji više neće biti svinja”, podcrtao je.

Jure Kopačević, govoreći o poljoprivrednim usjevima, rekao je da su oni stradali za 70-80 posto.

“Što se tiče poslovnih objekata i zgrada, tu je došlo do velikih oštećenja, s obzirom da je nestalo struje i veliki problemi su u sanaciji”, rekao je Kopačević.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.