12.12.2023. 10:55
0
Prijedor: Danas isplata 330.000 KM podsticaja za poljoprivredu
Grad Prijedor isplatiće danas oko 330.000 KM podsticaja za poljoprivredu po više osnova, u okviru Pravilnika za razvoj poljoprivrede i sela, najavio je načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Žarko Tubin.

Tubin je rekao da će mjerama biti obuhvaćeno oko 800 poljoprivrednih proizvođača i da se podsticaji odnose za uzgoj krmača nazimica, tov svinja, uzgoj tovnih pilića, tovne junadi, muznih krava, steonih junica, uzgoj u sistemu krava-tele, organsku proizvodnju i za sufinansiranje nabavke kukuruza za proljetnu sjetvu.

On je najavio da će do kraja ove ili tokom sljedeće sedmice biti isplaćena podsticajna sredstva od 225.000 KM za sufinansiranje nabavke đubriva za sjetvu kukuruza, uzgoj ovaca i koza, zakup tezgi i troškove izrade analize i kontrole kvaliteta poljoprivrednih proizvoda.

"Sve ove podsticajne mjere koje se sprovode unazad dvije, tri godine i u kombinaciji sa podsticajima koje daje Ministarstvo poljoprivrede, daju rezultate, a to je vidljivo po povećanom broju zahtjeva za sve ove vrste podsticaja, ali najviše za nabavku poljoprivredne mehanizacije i uzgoja tovne junadi", rekao je Tubin novinarima.

On je dodao da je ove godine zadržana stavka sufinansiranja nabavke sjemena kukuruza.

"Na tržištu je došlo do poskupljenja sjemena, a tokom maja su bile velike količine padavina i određen broj proizvođača bio je prisiljen da vrši ponovnu sjetvu, što iziskuje dodatne troškove, pa smo nastojali da smanjimo te troškove proizvodnje kukuruza koji je naša najdominantnija žitarica i najviše se koristi kao stočna hrana", rekao je Tubin.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.