16.1.2024. 12:58
0
Ovo je hutba zbog koje je pokrenuta nova hajka na imama iz Kozarca Amira ef. Mahića
Amir ef. Mahić, glavni imam u Kozarcu, doživio je linč u februaru 2023. zbog izrečenog u hutbi u kojoj se dotakao ideologije svetosavlja, a saslušavan je i u policiji. Godinu poslije efendija Mahić ponovo je na udaru iste ekipe, gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora, njegovih saradnika i Policijske uprave Prijedor.

Iz gradonačelnikovog kabineta saopćeno je da se "javno osuđuje neprimjereno obraćanje efendije Amira Mahića u kome je izrečeno više uvredljivih konstatacija na račun Srpske pravoslavne crkve i njenih vjernika i iz kojih se jasno nazire govor mržnje, jer kako drugačije nazvati konstatacije kao što su 'dušmani' i koji 'laju'".

- Ovim putem izražavamo razočarenje što se isti vjerski službenik u gotovo isto doba godine oglašava i neprimjerenim rječnikom vrijeđa svoje sugrađane druge vjerske i nacionalne pripadnosti. Pozivaju se nadležne pravosudne institucije da u saradnji sa PU Prijedor u skladu sa zakonom rasvijetle i daju pravnu kvalifikaciju ovog nemilog događaja i u vezi sa tim pokrenu potrebne pravne procedure, imajući u vidu da je djelima koji u osnovi imaju govor mržnje potrebno davati prioritet u rješavanju jer ista ostavljaju negativan trag u zajednici - zaključci su usvojeni na sastanku gradonačelnika sa predstavnicima Radne grupe za provođenje i praćenje "Akcionog plana prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području Grada Prijedora za period 2022-2026. godina".

Upućen je i poziv "svim građanima grada Prijedora da ostanu dostojanstveni, da vjeruju u rad nadležnih institucija i da ne dozvole da ovaj događaj na bilo koji način utiče na opću sliku sigurnosti u našem gradu koja se strpljivo gradi duži niz godina".

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kozarac demantirao je tvrdnje gradonačelnika Prijedora da je efendija Mahić u hutbi održanoj 12. januara ove godine vrijeđao bilo koga.

- Glavni imam u svojoj hutbi nije uopće spomenuo Srpsku pravoslavnu crkvu niti njene vjernike, dok se riječi "dušmani" i "laju" vade iz konteksta i zlonamjerno interpretiraju. Imam je govorio o onima koji su u proteklim danima svojim riječima i djelima vrijeđali i plašili bošnjačke povratnike u prijedorskim naseljima, ali i u široj regiji entiteta.

Glavni imam u hutbi nije vrijeđao vjernike niti jedne vjerske zajednice već je ukazivao na krivična djela pojedinaca koji su svojim riječima i djelima vrijeđali i strašili vjernike muslimane - poručili su iz MIZ-a Kozarac te pozvali gradonačelnika i gradske službe da sve građane Grada Prijedora ravnopravno tretiraju, te da poduzmu korake u osudi onih koji su u proteklim danima s ciljem ispoljavanja mržnje i pokušaja zastrašivanja napali imama i njegovu porodicu, pucali ispred džamija i bošnjačkih kuća, dovikivali bestidne uvrede, provocirali, te drugim vandalskim djelima ugrožavali Bošnjake povratnike Prijedora.

Također, pozvali su "gradonačelnika Prijedora i gradske službe da ravnopravno tretiranje svih građana Grada Prijedora potvrde i svojim javnim osudama govora mržnje i napada na Bošnjake povratnike, jer je to najbolji put za izgradnju povjerenja svih građana u institucije ovog grada, a sve u cilju izgradnje dobrih međuljudskih odnosa u našem gradu".

Indikativno je kako je gradonačelnik Javor ekspresno, u roku od samo tri dana reagirao te zatražio policijsku istragu zbog hutbe efendije Mahića, ali se niti jednom riječju nije oglasio kada je krajem decembra prošle godine na vratima svog stana napadnut imam Čaršijske džamije u Prijedoru Omer ef. Redžić i njegova porodica.

Snimak hutbe možete pogledati OVDJE.

Gradonačelnik Prijedora, podsjetimo, bio je i prošle godine "efikasan" te je među prvima osudio izjave efendije Mahića o svetosavlju predvodeći hajku na njega, a čak je tim povodom zasjedala i Skupština Grada Prijedora.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 civila nesrpske nacionalnosti, među kojima i 102 djeteta. Do sada su pronađeni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a traga se za više od njih 550.

Više od 32.000 Prijedorčana je bilo zatočeno u 58 koncentracionih logora.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.