28.7.2023. 14:24
0
Žrtve i logoraši pisali Borjani Krišto: Župljanin ne zaslužuje saglasnost VMBiH za prijevremeno puštanje na slobodu
Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba Kotor Varoš i Savez logoraša u BiH oglasili su se danas saopštenjem nakon jučerašnje informacije da je ratni zločinac Stojan Župljanin, kojeg je presudio MKSJ u Den Haagu, zatražio garancije od Vijeća ministara BiH za prijevremeni izlazak na slobodu.

"Smatramo da Vijeće ministara BiH nema legitimitet davanja garancija sve dok Vijeće ministara BiH, na čelu s ministrom pravde, blokira upis pravosnažnih presuda MKSJ u pravni sistem BiH, o čemu postoje kritički izvještaji MKSJ i Rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Den Haaga, upućeni Vijeću sigurnosti UN-a.

Ne smiju se i ne mogu dati garancije bez mišljenja žrtava Župljaninovih zločina i nakon što se presude MKSJ upišu u krivične evidencije naše države.

Upravo blokade i opstrukcije upisa presuda MKSJ omogućavaju da se zločinci politički i društveno angažiraju u BiH, da budu 'besprijekorni' građani, da se neupisivanjem presuda omogućava negacija zločina i presuda MKSJ.

Davanje garancija Župljaninu bi bila potvrda da se nakon političke podrške Dariju Kordiću od strane predsjednice FBiH Lidije Bradare i ministrice u Vladi FBiH Sanje Vlaisavljević sistemski podržavaju zločinci i zločinačke politike koje su presuđene od strane MKSJ", poručila su ova udruženja u zajedničkom pismu koje su uputili predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.