18.8.2023. 14:58
1
Avdo Huseinović o “Herojima Halijarda" na SFF-u: Operativci BIA-e nikada nisu napustili BiH
Avdo Huseinović, autor brojnih dokumentarnih filmova o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i počinjenim zločinima, izrazio je žaljenje zbog prikazivanja dijela filma “Heroji Halijarda” na Sarajevo Film Festivalu. Riječ je o filmu koji veliča četnički pokret te se njegovim prikazivanjem, smatra Huseinović, SFF kao svjetski brend “opeksinio”.

Često za mnoge događaje posljednih godina u našoj zemlji nisam iznenađen jer mi olako zaboravljamo i uopće ne dajemo značaj djelovanju Bezbjednosno informativne agencije Srbije (BIA) na našim prostorima. U toku agresije na BiH ovdje su bile njene brojne jedinice i operativci. Mislim da nikad iz Bosne nisu ni otišli.

Vidljivo je to od brojnih montiranih optužnica za najvažnije ličnosti odbrane RBiH, toga da je Srbija postala sigurna kuća za stotine ratnih zločinaca preko insceniranog slučaja Vučić u Potočarima 2015. Mislim da je i u slučaju prikazivanja filma koji veliča četnički pokret BIA umiješala prste – izjavio je Huseinović za Faktor.

On dodaje da nijedan njegov dokumentarni film nikada nije prikazan na Sarajevo Film Festivalu niti je, govori, ikad imao kontakt sa ljudima koji vrše selekciju programa na Festivalu.

Lično, tvrdi, ne smatra to manjkavošću u dosadašnjoj autorskoj biografiji.

– Četnički pokret je doživio rehabilitaciju u Srbiji. Upratio sam desetine igranih filmova i serija u Srbiji u kojima se veliča.

Film “Heroji Halijarda” oca i sina Bajića ide u pravcu da se falsifikuju historijske činjenice. Ne bi me iznanadilo da nam se narednih godina pojavi film o tome kako je ratni zločinac Ratko Mladić bio humanista. Ne zaboravite da je on od 1992. do jula 1995. komandovao ubijanjem desetina hiljada Bošnjaka… – poručio je Avdo Huseinović.

Podsjetimo, u sklopu programa SFF-a 15. augusta održan je “Cinelink Drama Showcase Telekoma Srbija” na kojem je predstavljen srbijanski film Radoša Bajića “Heroji Halijarda” koji promoviše četništvo i prikazuje četnike kao pozitivce.


(Admir O.)

SFF
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.