25.8.2023. 11:53
3
Konaković: Režim je pokušao sve, a uskoro iznosimo detalje kriminalnih radnji
FOTO: N1
Elemdin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a govorio je o momnentumu koji BiH ima u ovom trenutku zbog agresije Rusije na Ukrajinu i da je Zapad shvatio da je Zapadni Balkan bitan za integraciju u EU. Isto tako, osvrnuo se na veliki pritisak koji su trpili od opozicije i optužbama da su izdali i prodali BiH, te da će uskoro početi iznostiti detalje koruptivnih radnjih "najlošije Vlade FBiH u historiji, Fadila Novalića".

BiH je, rekao je na početku obraćanja Konaković, propustila šansu za pristup EU zbog ranijih odluka političara i njihovog populizma, te želje da budu u vlasti.

“Nekada se tome hrabro treba stati u kraj. BiH je u proteklih 10 godina falilo lidera koja trebaju prenijeti narodu istinu i kompromise koje moraju uraditi, jer je ovo zemlja konsenzusa. Nema odluke u ovoj zemlji bez odluke i dogovora naroda koji žive u BiH. Ne možemo imati obični akt i budžet i zakone bez dogovora. Znate strukturu u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Režim je pokušao sve i bilo je prilika da me prijatelji pitaju da li mi trgujemo BiH. Sve teorije o izdaji i prodaji su pale u vodu i evo Vijeće ministara BiH radi već sedam mjeseci. Ovo što mi radimo se isplati, građanima BiH”, rekao je Konaković, prenosi N1.

Dodao je kako su partnerima iz EU prezentirali ranije da su odlučni da BiH ide ubrzanim koracima ka EU i da EU kroz grantove pomogne BiH i na taj način pokažu da žele BiH u EU.

“Mi smo dobili preko 300 miliona od EU i najviše od svih zemalja Zapadnog Balakan. Nije to novac koji će promijeniti scenu u BiH ali je najavljeno da ćemo dobiti mnogo više novca. Tražio sam da naša privreda bude konkuretnija na tržištu EU-a” rekao je.Konaković je rekao da se mjesecima suočavaju sa velikim pritiskom od “bivšeg režima” i da polako idu u proces smjene direktora i upravnih odbora državnih kompanija. Govorio je o bivšem direktoru Autocesta FBiH Elvedinu Voloderu.

“Ovdje sam govorio o tom čovjeku. Kad je bio dan glasanja o imenovanju Vlade FBiH govorio sam o direktoru Autocesta Federacije koji je kupovao zastupnike i na takav način pokušali zaustaviti imenovanje Vlade FBiH. Danas se čudim zašto nisu nudili više. Ono što su ostavili iza sebe nikada nije viđeno u BiH”, te je dodao kako su oštetili budžet tako što su trošili novac za dionice autoputa koje nisu izgrađene. Dodao je kako je isto i sa Elektorprivredom BiH ali da će uskoro iznositi detalje kako kaže, krininalnih radnji u javnim preduzećima, prenosi N1.

(Elmedina H.)

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.