27.9.2023. 8:01
0
Sjednica VSTV: Bira se novi potpredsjednik nakon ostavke Biljane Simeunović
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas i sutra održat će sjednicu na kojoj bi, uz ostalo, trebala biti razmatrana Informacija o predmetima visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, odnosno presjek stanja sa danom 30. juni 2023. godine.

Na dnevnom redu je i tačka koja se odnosi na izbor potpredsjednika tog regulatornog tijela nakon što je na prošloj sjednici ostavku na dužnost potpredsjednice podnijela Biljana Simeunović. Ona je u svojoj ostavci navela da joj je direktor Sekretarijata Admir Suljagić onemogućavao da radi svoj posao, a što je prećutno odobravao i predsjednik VSTV Halil Lagumdžija.

Kako je planirano, na sjednici će biti razmatrane i informacije o dinamici suđenja u složenim predmetima organizovanog kriminala koji su ušli u dvogodišnje planove rješavanja za prvi i drugi kvartal 2023. godine, kao i tačka koja se odnosi na realizaciju planova rješavanja predmeta za prvo polugodište 2023. godine.

Također, članovi VSTV-a bi se trebali očitovati o Polugodišnjem izvještaja Ureda disciplinskog tužioca- UDT-a, te o Polugodišnjem izvještaju o radu sudova i tužilaštava 2023. godine.

Na dnevnom redu je i Molba za podršku VSTV-a BiH istraživanju krivičnih presuda u predmetima rodno zasnovanog nasilja Univerziteta u Sarajevu.

VSTVBiH će se očitovati i u vezi s prijedlogom Stalne komisije za provođenje testnih procedura, strukturiranog razgovora i unapređenje postupka imenovanja, za realizaciju zaključaka sa Okruglog stola održanog u junu ove godine.

Prema ustaljenoj praksi, drugog dana zasjedanja, bit će imenovani nositelji pravosudnih funkcija u BiH , te donesen određeni broj odluka o produženju i prestanku mandata u pravosuđu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.