11.10.2023. 10:53
0
500 radnika u Gradačcu ostalo bez posla
FOTO: Radio Gradačac
Proizvodni pogoni Industrije modne konfekcije Kula Gradačac skoro potpuno su izgorjeli u požaru koji je rano jučer ujutro izbio u ovoj tvornici. Ljudskih žrtava nema, a materijalna šteta će tek nakon uviđaja biti detaljno procijenjena.

No, jasno je da će biti višemilionska, s obzirom na to da ova kompanija zapošljava više od pet stotina radnika koji godišnje proizvedu oko 300.000 komada odjevnih predmeta.

Jedini povrijeđeni u požaru je portir Miroslav Mikić, koji je prvi došao da otključa firmu i izvrši pripremu pred dolazak ostalih uposlenika. Prilikom osvjetljavanja objekta uočio je crni dim.

– Pristupio sam gašenju, potrošio jedan aparat, ne može, drugi stao. Lančano je krenuo požar, zadobio sam opekotine – prisjeća se on.

Vatra se brzo širila te su se lokalnim vatrogascima ubrzo morale pridružiti i kolege iz Srebrenika i Brčkog, nakon čega je požar lokalizovan, ali ne i u potpunosti ugašen. Iz MUP-a i Tužilaštva Tuzlanskog kantona kažu da je o uzrocima još rano govoriti.

– O događaju je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, dok će uviđaj izvršiti ekipa Služba kriminalne policije MUP-a TK-a, po uputama i nadzorom dežurnog tužioca kada se za to steknu potrebni uslovi – naveli su iz MUP-a TK-a.

Nakon uviđaja će biti poznati uzroci koji su doveli do požara, ali i razmjera materijalne štete koja je, kako kažu sagovornici, ogromna s obzirom na to da su izgorjeli proizvodni pogoni, uključujući i magacine u kojima je bio materijal za rad.

– Milioni su u pitanju, naročito kad uzmemo u obzir da je ovo tekstilna industrija, da su izgorjeli i materijali. Ljudskih žrtava, hvala Bogu, nema – kaže Siniša Baković, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Gradačac.

Izgorjela su radna mjesta i bio je to bolan prizor za uposlenike. Sabina Bijelić već 33 godine svoj radni dan započinje u ovoj firmi, priča nam, a jutros su i nju i ostale uposlenike dočekale uništene hale u kojima su radili.

– Spremila sam se i došla pred firmu. Jad i čemer. Samo možete stajati i gledati bespomoćno i to je to – priča ona.

Šta će biti s radnicima danas nismo mogli saznati od menadžmenta kompanije, s obzirom na to da nam je rečeno da su na sastancima s partnerima iz inostranstva. Jasno je da je njihova egzistencija nakon ovoga upitna, no svi se nadaju da će se, kako kažu, pronaći načini za dizanje iz pepela, piše Federalna. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.