26.10.2023. 12:33
2
Finci: Jevreji u BiH se osjećaju sigurno na svojim ogništima, ali smo zbog povećanog antisemitizma odlučili otkazati događaj
"Obzirom da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine uputila depešu svim sigurnosnim službama u Bosni i Hercegovini, da u svrhu zaštite građana kao i očuvanja kulturoloških i vjerskih objekata pojačaju prisustvo policijskih službenika na lokalitetima gdje su smješteni objekti od značaja za jevrejsku i palestinsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, kao i povećan nivo antisemitizma te izostanak reakcije na antisemitizam od nadležnih tijela odlučili smo otkazati događaj zbog bojazni da se ovaj ne zloupotrijebi za dnevno političke događaje", saopćeno je iz Jevrejske zajednice.

U posebnoj objavi koju potpisuje Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini stoji i ovo:

"Važno je napomenuti da događaj nije javno najavljen, te ni jedan medij u Bosni i Hercegovini nije dobio obavještenje o zakazivanju niti o otkazivanju događaja. Stoga smatramo da su naslovi koji su se pojavili u nekim medijima vrlo tendeciozni i neodgovorni.

Posebno napominjemo da su rukovodioci jevrejskih organizacija više puta javno istakli, kako se sarajevski odnosno bosanskohercegovački Jevreji osjećaju sigurno na svojim ognjištima, međutim odluke koje donosimo su u skladu sa zakonskim regulativama i okolnostima u kojem se društvo nalazi.

Zahvaljujemo svima na razumijevanju ove situacije, te se nadamo da ćemo uskoro moći ponovo okupiti kako bismo zajedno promovirali različitost, razumijevanje i suživot u našoj predivnoj zemlji".

(Ajdin B.)

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.