10.11.2023. 15:49
0
Milan Matković se ponovo požalio na uslove u zatvoru u Vojkovićima: "Tretiraju me kao da sam Al Capone"
Milan Matković, koji je označen jednim od najtraženijih narkodilera na Balkanu i kojem se skupa sa još osam osoba sudi za organizovani kriminal, šverc narkotika, krivotvorenje isprave, pranje novca te planiranje ubistva, u petak se Vijeću Suda BiH požalio da ga u Državnom zatvoru (gdje se nalazi u pritvoru, op. a) tretiraju kao da je Al Capone. Žalio se Matković na ishranu, navodeći da je intolerantan na povrće, te je zatražio da mu se telefonski razgovor koji ima sa suprugom, djecom i majkom produži.

- Oni hoće da ja radim alergotest, a meni to ne treba. Ja to ni kao dijete nisam podnosio. Šta god da pitam u zatvoru, kažu mi tako je Sud odredio, rekao je Matković, na šta mu je predsjedavajući Vijeća sudija Miroslav Janjić kazao da "Sud ima povjerenje u zavodske ljekare", ali i da štiti i Matkovićeva prava.

Nakon Matkovićevog obraćanja Sudu ročište je nastavljeno saslušanjem Suada Hasanovića, inspektora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), člana istražnog tima koji je identifikovao 35 JID-ova Anom aplikacije (komunikacija osumnjičenih, op. a) i 50 JID-a aplikacije Sky. On je kazao da je Mitar Blagojević, jedan od optuženih u predmetu, koristio telefon sa spornom aplikacijom, skrivajući se iza nadimka General. Prema tvrdnji Tužilaštva, on je tokom komunikacije sa Matkovićem slao svoje fotografije na kojim drži pištolj i automatsku pušku. Razmijenili su njih dvojica i nekoliko zvučnih poruka. Zabilježene su i komunikacije između Matkovića i optuženog Dražena Šinikovića, te Matkovića i Miroslava Čalije, koji je na aplikaciji imao ime Rođo.

- Za razliku od većine optuženih koji su tokom inkriminisanog perioda na aplikaciji slali svoje fotografije, Čalija to nije radio, pa je njegova identifikacija rađena na osnovu drugih parametara, pojasnio je državni tužilac Igor Dubak.

Iz prezentiranih komunikacija vidljivo je da su Matković i Čalija dogovarali kupovinu zemlje, bagera i kontejnera, ali i razgovarali o tome da Matkovića policija traži i da se protiv njega vodi istraga. U jednoj od komunikacija koje su prezentirane u sudnici Suda BiH, a koje su, kako tvrdi Tužilaštvo, obavljene između Čalije i Matkovića, navodi se:

- Kažu da te traže na operativni razgovor i da je svašta stiglo do načelnika. Pejdo je policajac koji me zaustavio, ali ti nemoj da ideš, rekao je Čalija.

- Kako da odem, što me nisu odmah zadržali da to riješimo sve odmah, odgovara Matković.

Ostatak prezentiranih komunikacija nije bio otvoren za javnost. Osim Matkovića, Blagojevića, Šinikovića i Čalije, u ovom predmetu se sudi i Saši Ratkoviću, Draganu Supiću, Tomislavu Vidakoviću, Vladici Rakiću i Vasiliju Stjepiću. Svi se terete za krijumčarenje velikih količina kokaina iz Južne Amerike u BiH, ali i zemlje regiona i Evropske unije.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.