4.12.2023. 11:52
0
Zbog izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru ugrožen rad udruženja koje pomaže osobama s invaliditetom
FOTO: UDRUŽENJE SUNCE
Udruženje Sunce iz Mostara, koje radi na poboljšanju kvaliteta života osoba s invaliditetom (OSI), trenutno je u nezavidnom položaju zbog, kako su naveli, izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru, stoga su zamolili sugrađane za pomoć i podršku.

- Objekt u kojemu Sunce djeluje još od 2003. godine rušit će se, a novi objekt se još uvijek gradi. Štićenici i korisnici strahuju od dana koji su pred njima, gdje će boraviti dok ne dobiju novo, toliko omiljeno mjesto. Zbog toga se obraćamo našim sugrađanima i ljudima dobre volje da nam pomognu na putu ka što bržem useljenju u naš novi dom - naveli su iz udruženja.

Osim priključaka struje, vode i kanalizacije, gdje Grad pokriva troškove jer je riječ o gradskom objektu, udruženju su potrebni kuhinja po mjeri, frižider, klima 7kW, dva konvektora, prostirke za pod, TV, ograda i zid oko dvorišta te alarmni sistem zbog sigurnosti korisnika i imovine. Zatim slijede stolovi za edukacije, uređenje i dekoracija prostorija.

Način pomoći i uplate sredstava moguće je vidjeti na Facebook stranici udruženja.



Inače, udruženje Sunce prethodnih 25 godina, koliko egzistira, radi na poboljšanju kvaliteta života osoba s invaliditetom (OSI), kroz socijalizaciju, dnevno zbrinjavanje, podršku stanovanju u lokalnoj zajednici, edukacije, osposobljavanje za rad i zapošljavanje, te podršku obiteljima, a kako bi osobe s invaliditetom mogle živjeti dostojanstvenije, bez prepreka i predrasuda, učestvujući u svim sferama života.

Udruženje Sunce radi s 90 registriranih korisnika, različitog stupnja invaliditeta, uzrasta, spola, etničke pripadnosti.

- Jedni su vezani za krevet i kolica, no u svakodnevnoj su komunikaciji s udruženjem Sunce. Drugi dolaze na radionice i edukacije koje organiziramo. Njih desetak organizirano dolazi na dnevni boravak. Iako bez stalnog izvora finansiranja, Sunce toliko dugo opstaje i uspješno realizira sjajne aktivnosti uz podršku volontera i dobrih ljudi - saopćili su.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.