6.12.2023. 15:17
1
NSRS donosi Zakon o imunitetu sa retroaktivnim dejstvom, a u međuvremenu Stevandić optužuje PIC za tenzije
FOTO: screenshot/ilustracija
Zakonom o imuntiteu RS propisano je da poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, delegati u Vijeću naroda RS, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske i članovi Vlade RS nisu krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti. Na ovaj način je imunitet nosilaca izvršne vlasti proširen i na krivičnu odgovornost. No, u nacrtu zakona u članu osam stoji alternativna odredba o kojoj će se izjašnjavati koja definiše i retroaktivno dejstvo zakona, posebno bitno zbog aktuelnog suđenja Miloradu Dodiku, navodi N1.

“Lica iz člana 3. ovog zakona, kao i drugi predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti i druga lica koja vrše javna ovlašćenja, te sudije i javni tužioci, a protiv kojih se pokrene krivični ili parnični postupak kao posljedica nepoštovanja odluka lica koje nije imenovano za visokog predstavnika u skladu sa Aneksom X Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, imaju imunitet.

Lica iz stava 1. ovog člana protiv kojih je pokrenut krivični ili parnični postupak počevši od 1. avgusta 2021. godine kao posljedica nepoštovanja odluka lica koje nije imenovano za visokog predstavnika u skladu sa Aneksom X Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, imaju imunitet”, stoji u nacrtu zakona.

Predsjendik NSRS Nenad Stevandić kaže da se zalagao za donošenje lex specialisa u ovom slučaju, ali da je većina odlučila da se kroz redovnu proceduru dođe do adekvatnog teksta.

“Mi smo zato napravili da ne bude lex specialis što je bio moj prijedlog, nego da ide u redovnu proceduru, da bi prilikom nacrta i mediji i stručnjaci razmotrili sva pitanja koja su sporna, pa i retroaktivno dejstvo, koje su u sličnim slučajevima kada su stavljani van snage nelegalni akti… Jer ako Kristijan Šmit nema legitimno imenovanje, to što su ga prihvatile politički moćne zemlje i ličnosti to ne znači da je on dobio legitimitet. On je samo dobio kancelariju i uzurpirani pečat. Zakoni koje on nametnuo tim pečatom imaju jednak legitimitet kao i njegovo imenovanje u Savjetu bezbjednosti. Ali, pošto oni proizvode pravno dejstvo, utiču na živote građana, na njihovu bezbjednost, politički položaj kao što je i položaj predsjednika Republike, ma ko god on bio, moguće je da ako se stavlja van snage sve ono što je kao nelegalni organ imenovao, ako je nelegalno sve ovo što je on bez legitimiteta proizveo, ne može ni to imati legitiman pravosudni proces. Potpuno je jasno da će to pitanje biti ovih dana otvoreno, mi ćemo o tome razgovarati”, rekao je Stevandić.

Naveo da je “iz pljuvačkih medija” iz FBIH nakon ove inicijative targetiran kao “ratni zločinac”. Dodaje da je saopštenjem PIC-a targetirana čitava Narodna skupština RS.

“Niko nije na nekakvim izborima izabrao članove PIC-a, ne postoje ni u Dejtonskom sporazumu, ni u akanksima, ne postoje u pravnom sistemu BIH. To su ljudi koji predstvalaju jako moćne zemlje, koji uzurpiraju zakone, uništavaju demokratiju, stvaraju tenzije, zavađaju narode”, dodao je.

Ističe da je suđenje Miloradu Dodiku stvar politike i upravo uzurpacije države i pravosuđa. Stevandić kaže da su briselske poruke u potpunoj nesaglanosti sa današnjim kominikeom PIC-a:

“Vidi se potpuni rašomon u međunarodnoj politici. Mi smo u Brieselu imali sastanak gdje smo napravili jednu vrstu kompromisa, bili predstavnici moje stranke, niko nije dizao temperaturu ni tenzije. Izgleda da je to smirivanje koje je juče poslato iz Brisela nerviralo PIC, a oni se upravo zalažu da ne bude smirivanja već da bude daljnja eskalacija. Njihovo saopštenje danas je protiv saopštenja EU juče. Tačno se vidi ko ovdje neće mir i dogovor, nego haos između naroda i entiteta”, zaključio je optužujući PIC, javlja N1. 

(Erna H.) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.