28.12.2023. 20:52
1
Iz OHR-a poručili: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, mora se naći prihvatljivo rješenje za pitanje državne imovine
Povodom izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je gostujući na javnom servisu ovog bh. entiteta najavio mogućnost otcjepljenja, ako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne odluku o državnoj imovini, iz OHR-a su poručili da je BiH međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovani Dejtonom, Ustavom BiH i međunarodnim pravom, te da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo po osnovu Ustava BiH.

Istakli su kako međunarodna zajednica takođe zadržava instrumente, uključujući visokog predstavnika, za podršku principima Dejtonskog sporazuma. 

"Ovo je stalna i nedvosmislena pozicija Savjeta za implementaciju mira", poručili su u odgovoru na upit BHRT-a.

Kako su naveli, Savjet za implementaciju mira takođe zastupa stav da se mora naći prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine, što je jedan od ciljeva Agende 5+2.

"Visoki predstavnik i Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira i dalje su opredijeljeni da pružaju podršku inkluzivnom političkom procesu unutar kojeg bi se taj cilj postigao", naglasili su iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Političari u BiH bi, umjesto da ugrožavaju proces evropske integracije, trebali da se fokusiraju na pronalaženje rješenja i ne stvaraju probleme, zaključili su.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.