4.1.2024. 21:53
0
Iz Tužilaštva BiH o optužbama Lagumdžije: "Ako ima saznanja o korumpiranim tužiteljima, neka ih javi nama"
Nakon što je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, bez bilo kakvih ograda, javno denuncirao tužitelje Tužilaštva BiH kazavši kako "postoji priča da neki koji su korumpirani, podignu optužnice da bi bilo da su nešto radili", iz Tužilaštva BiH mu poručuju da "ako ima bilo kakve dokaze i saznanja sve prijavi njima i Uredu disciplinskog tužitelja", piše Dnevnik.ba.

Nakon što je Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, izjavio kako "postoji priča da neki (op. a. tužitelji) koji su korumpirani da znaju podići optužnicu, da bi bilo da su nešto uradili", iz Tužilaštva BiH poručuju kako "očekuju da ako gospodin Lagumdžija ima ikakve informacije i saznanja dostavi Tužilaštvu BiH i Uredu disciplinskog tužitelja".

Podsjetimo, Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, izjavio je za Federalnu televiziju (2. januara 2024.) da "postoji neka priča da neki koji su korumpirani da znaju podići optužnicu, da bi bilo da su nešto uradili. A ta optužnica je loša i neminovno mora dovesti do oslobađajuće presude. Protiv toga se treba boriti“, kazao je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija.

Iz Tužilaštva BiH za Dnevnik.ba su odgovorili kako im "nisu dostavljene bilo kakve informacije o navodnom koruptivnom ponašanju ili postupanju tužitelja pa je najbolje da gospodin Halil Lagumdžija direktno odgovori na takva pitanja".

- Očekujemo, da ako ih ima, te informacije i saznanja budu dostavljena Tužilaštvu BiH i Uredu disciplinskog tužitelja - navode iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH ima odnos nulte tolerancije prema koruptivnom ponašanju i djelovanju, navode u odgovoru za Dnevnik.ba i zasigurno će u takvim slučajevima postupati prioritetno i u skladu sa najvišim profesionalnim standardima.

- Našu opredijeljenost borbi protiv korupcije pokazuje i to što smo prije nekoliko dana podigli optužnicu protiv našeg nekadašnjeg uposlenika zbog koruptivnog kaznenog djela, a i dešavanja sa kraja prošlog mjeseca, pokazuju da je tužilaštvo odlučno u procesuiranju nezakonitosti počinjenih od nositelja najviših pravosudnih funkcija ili dužnosnika agencija za provedbu zakona - dodaju.

Navedeni način koruptivnog djelovanja, objašnjavaju iz Tužilaštva BiH, teško da bi bio izvodiv, bez sudjelovanja sudija, koji moraju potvrditi optužnicu, jer ni jedan kazneni postupak nije moguć, bez potvrđivanja optužnice od strane nadležnog suda.

Lagumdžija je istaknuo i kako je "najveći problem i tamo gdje imamo određeni broj podignutih optužnica je taj što imamo relativno mali postotak osuđujućih presuda pogotovo u odnosu na organizirani kriminal i korupciju visokog nivoa. Šta je razlog? Razloga može biti više, mogu biti nedovoljno kvalitetne optužnice, nedovoljno pripremljene. U zadnjem peer reviewu koji se bavio ovim pitanjem konstatirano je da je relativno veliki broj prvostupanjskih osuđujućih presuda prerastao u oslobađajuće, dodao je Lagumdžija. 

(Erna H.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.