9.1.2024. 8:24
0
Potvrđena optužnica za genocid na području Šekovića i Vlasenice
FOTO: N1
Državni sud je potvrdio optužnicu protiv Ratka Vujovića, Ljubomira Vlačića, Vitomira Pepića, Milovana Ognjenovića, Gorana Viškovića, Željka Dupljanina i Vlastimira Golijana, nekadašnjih komandanata i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za genocid odnosno ubistva počinjena u julu 1995. na području Šekovića i Vlasenice.

Prema optužnici koju je objavilo Tužilaštvo BiH na svojoj službenoj stranici, oni su optuženi da su svjesno pružili pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata te raznim pojedincima, vojnim i policijskim jedinicama, uključujući jedinice Drinskog korpusa, Glavnog štaba VRS-a, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, čiji plan je bio da zatvore i po kratkom postupku pogube – a potom i zakopaju – vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave, a žene, djecu i starce prisilno premjeste i na taj način ih unište kao grupu.

Vujović je optužen kao komandant Petog bataljona Vojne policije Drinskog korpusa, Dupljanin i Višković kao pripadnici te jedinice, Vlačić kao komandant Birčanske brigade VRS-a, Pepić kao zamjenik komandanta Bišinskog bataljona ove brigade, Ognjenović kao komandir čete Vojne policije iste brigade, a Golijan kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a.

Prema jednoj od tačaka optužnice, sredinom jula 1995. godine na lokalitetu jame “Hašimova rupa“ ubijeni su dovedeni muškarci i dječaci, prethodno zarobljeni u pokušaju da poslije 11. jula 1995. godine pobjegnu iz Srebrenice.

Na lokalitetu livade zvane “Doline-Krajevi“, prema optužnici, 23. jula 1995. strijeljano je 39 Bošnjaka, dok je u drugoj polovini jula 1995. u blizini Vlasenice na lokalitetu “Jarovlje“ strijeljana manja grupa ljudi.

Optužnica za ove zločine podignuta je početkom decembra prošle godine, podsjeća Detektor.

U narednom periodu bi trebalo biti zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.