15.1.2024. 17:35
0
Konaković o subvenciji za kupovinu stanova: Vlada KS treba naći rješenje i ovoj grupi mladih isplatiti dodatna sredstva
Nezadovoljna iznosom subvencija za kupovinu stanova u četvrtak je ispred zgrade Vlade KS protestirala grupa građana. Danas se oglasio predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i podržao njihove zahtjeve pozivajući Vladu KS da osigura dodatna sredstva.

Status prenosimo u cijelosti.

- Nisam komentarisao izjave i neću. Komentarisat ću proces.

Subvencija mladim ljudima prilikom kupovine stana projekat je koji smo u Vladi KS na čijem sam čelu bio pokrenuli na prijedlog ministra Čedomira Lukića.

Ideja nije imala socijalnu pozadinu pa tako ni kriteriji nisu bili socijalne naravi, ideja je bila da se pošalje poruka mladim ljudima da vlast razumije trenutnu situaciju u kojoj se nalaze i da ih podrži u jednom od najvažnijih životnih projekata, kupovine stana ili kuće.

Da je projekat dobar pokazuje i broj aplikanata koji se iz godine u godinu povećavao.

Vlada Kantona Sarajevo treba naći rješenje i ovoj grupi mladih isplatiti dodatna sredstva, barem približno iznosu koji su očekivali.

Vidio sam da je među aplikantima veliki broj stručnih, sposobnih i odgovornih mladih ljudi koji su hrabro zakoračili u novo poglavlje života, većina njih je uzela kredite koje će godinama vraćati bankama.

Zato vlast mora pokazati da je sad uz njih, a ne protiv njih. Sarajevo trpi mnogo zbog ukidanja pondera i da je to sad veliki problem, al’ priče poput ove moraju imati sretan završetak.

Ako neko ima bolji i efikasniji prijedlog kako da se pomogne mladima prilikom kupovine stana nek’ predloži.

Sve dok ne pređemo na bolji model, treba nastaviti sa implementacijom postojećeg projekta.

Može Vlada KS bolje u ovom i još nekim procesima, znam to.

Ne mjerim ovu Vladu sa vladama koju je predvodila ova destruktivna opozicija, to ne može u istu rečenicu, al’ može i mora bolje.

Ova Vlada mora nastaviti sa podizanjem ljestvice u skladu sa našim standardima, standardima trojke koja je dobila natpolovično povjerenje gradjana Kantona Sarajevo da nastavi započete procese.

Pokažite sad da je briga o mladim ljudima istinski jedan od naših priotiteta - napisao je Konaković na Facebooku. 



(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.