18.1.2024. 15:04
1
Safet Oručević poručuje: SDA je izgubila Dragana Čovića!
Safet Oručević, nekadašnji gradonačelnik Mostara, govorio je za TV5 kao gost emisije “Ništa lično” o ratnom Mostaru, poslijeratnoj izgradnji ovog grada i aktuelnom trenutku u kojem se nalazi Mostar i Bosna i Hercegovina.

Na novinarsko pitanje kako ocjenjuje bošnjačku politiku od rata do danas u Bosni i Hercegovini, Oručević kaže:

“U kontinuitetu se na političkoj sceni ne dešava ništa pretjerano važno. Imali smo dugo vremena, dvadeset i više godina, sa malim prekidima, politiku SDA i vidjeli smo da ona nije riješila ključne stvari politički. Evo imamo sada novu politiku i čekamo da vidimo da li će oni uspjeti to da riješe. Ja ne pripadam onima koji su spremni etiketirati ni jedne ni druge kao izdajnike ni ovakve, ni onakve. Ja ih samo tretiram kao sposobne i nedovoljno sposobne. Znači, da vidimo rezultate Silajdžića, Izetbegovića, Tihića, i tih lidera koliko je ko napravio napretka i gdje smo danas. Znači, sve nam je gore i gore, prepoznajemo da nam se problemi gomilaju. Dakle, oni se ne gomilaju zbog nas nego zbog međunarodnog okruženja, jačanja Srbije, Hrvatske, njihovih odnosa…


Mi smo tu prespavali jedan period defititivno, posebno uticaja na međunarodnu zajednicu. Ja sam primjer kako međunarodna zajednica pomogne jer nisu to sve naši duđmani. Nisu ni prijatelji, ali se mora mijenjati taj uticaj na te predstavnike kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. Mora se mijenjati taj uticaj i mora se raditi na međunarodnom planu kada je Bosna i Hercegovina u pitanju i mora se pomaknuti naprijed. sada izgleda da je nemoguće, međutim vidim da je Dodik u krizi i ide sve bezobraznije, sve drskije… Čović se i dalje drži izbornog zakona i nekih svojih kočnica koje on pravi, i pomaka nema. Međutim, mislim da ova politika sada traži odgovore jer je bezobrazluk u okruženju eskalirao. Nije lako naći rješenje, tako da je neizvjesno, jako je neizvjesno”, rekao je Oručević za televiziju 5.

Na pitanje da prokomentariše navode iz vrha SDA da je trenutna vlast u BiH dala sve poluge, prije svega u Federaciji, Draganu Čoviću, Oručević kaže:

“SDA je izgubila Čovića. SDA je znala da mora imati neki dogovor, nakon onoliko pritisaka međunarodne zajednice morali su nešto uraditi. Da sad ne otkrivam neke detalje, ja sam imao razgovore i sa Bakirom Izetbegovićem na tu temu i mislim da sve što je radila SDA u svom mandatu nije nam donijelo rješenje. Neko može imati najveće povjerenje ili u ove druge nema povjerenje. Ja, recimo, imam i u jedne i u druge povjerenje ali samo da vidimo čiji lideri će napraviti više komunikacije”, rekao je Oručević i dodao “Trideset godina imamo na sceni Dodika i Čovića i za to nije kriva ova vlast. Ne možemo ih optuživati za to i biti neiskreni. To nisu izdajnici” – rekao je Oručević.

(Sead M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.