4.2.2024. 16:32
1
Iako je O'Brein kritikovao i Trojku, Nikšić poručio da "njegove poruke doživljava kao podršku politici Trojke"
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić osvrnuo se na posjete koje svjetskih zvaničnika koji su u protekloj sedmici boravili u Bosni i Hercegovini.

- Diplomatska ofanziva dokazanih prijatelja naše zemlje predstavlja jasan dokaz posvećenosti međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini - poručio je Nikšić, pa dodao:

- Naročito je pozitivno što to rezultira sa sve manje kurtoaznih i diplomatskih izjava, a sve više otvorenih kritika upućenih etnonacionalnim strankama i njihovim liderima i to prvenstveno zbog zloupotrebe položaja zarad ličnog bogaćenja. Svakako da je najvažnija poruka ta da će odgovoriti na antidejtonsko i neustavno djelovanje, te da neće dozvoliti nikome da dijeli državu.

Naglasio je da je posjeta pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i euroazijska pitanja Jamesa O'Briena potvrda spremnosti administracije SAD-a da bude uz građane BiH. 

- Lideri bi trebalo da omoguće pomirenje, postižu kompromise i rade na ekonomskom prosperitetu koji građani BiH žele i zaslužuju. To neće biti lako jer znači prihvatanje postepenih promjena, korak po korak, shvatanje da savršeno ne bi trebalo biti neprijatelj dobroga, i pravljenje kompromisa. Umjesto toga, političari nacionalisti pokušavaju oslabiti institucije, prijete otcjepljenjem ili rasplamsavaju plamen nepovjerenja i podjela.

Izjavu O'Briena doživljavam kao podršku politici koju mi od početka mandata zagovaramo. Naša politika razgovora i dogovora nema alternativu jer je to jedini put kojim se građanima može osigurati bolji ekonomski, socijalni i sigurnosni položaj. Čvrsto stojimo na tom putu i preuzimamo odgovornost za sve ono što radimo jer naš jedini cilj je dobrobit svih građana. 

Da se taktika javnog prepucavanja, upućivanja "oštrih" reakcija i opstrukcija pokazala efikasnom, mi bismo već odavno bili članica Evropske unije i NATO saveza. Međutim, očito je, da se politika naših prethodnika pokazala uspješnom samo za širenje mržnje, nepovjerenja i nesigurnosti. Naravno dobro to dođe i za skupljanje lajkova, ali nama to nije cilj - naglasio je Nikšić.

U nastavku je federalni premijer poručio da "mi jednostavno ne želimo gubiti vrijeme na prigovaranje, svađu, prepucavanje, isprazni populizam već radimo na tome da izvučemo maksimum za građane".

- Intenzivno radimo na finaliziranju fiskalne reforme, završavamo formiranje specijalnih odjela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, osigurali smo pomoć poljoprivrednicima, stvaramo bolje uvjete poslovanja što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, osigurali smo bolju brigu za socijalne kategorije i teško oboljele, podršku djeci i mladima, kao i našim uspješnim sportašima. Nastavljamo dalje koračati ka euroatlantskoj budućnosti BiH i za to smo spremni postizati kompromise. 

To ni na koji način ne znači da ćemo pristati na bilo čije ucjene i prijedloge kojima bi se oštetili građani ili narodi. Naš cilj je da građanima osiguramo bolji život, da svoju budućnost vide u u svojoj zemlji, a ne negdje drugo. 

Naš cilj je da Bosnu i Hercegovinu svi njeni građani doživljavaju kao svoju domovinu u kojoj su svačija prava podjednako zaštićena. To su ciljevi na čijem ostvarenju intenzivno i predano nastavljamo raditi - zaključio je Nikšić.

(Sead M.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.