6.2.2024. 13:52
0
"Ko ste vi?": Detalji iz biografije sutkinje Sene Uzunović koji su "sporni" za Dodikove sljedbenike
FOTO: ilustracija
Jučer ispred Suda BiH odvijala se prava drama. Konačno je na ročištu predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku pročitana optužnica. Tužilaštvo BiH Dodika tereti za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH, za čiju osudu prijeti kazna zatvora i do pet godina.

Odbrana Milorada Dodika koju čini advokat Goran Bubić i pravni savjetnik Anto Nobilo, o čijem se prisustvu polemisalo nešto ranije. Sve se činilo da se izbjegne čitanje optužnice pred Sudom BiH, što je napokon jučer učinila sutkinja Suda BiH Sena Uzunović. 

Detalji iz sudnice: "Ko ste vi...", "Sudija se ne prekida" 


Naime, nakon što se na opće iznenađenje svih prisutnih umjesto dosadašnjeg sudije Mirsada Strike pojavila sutkinja Uzunović, pojasnila je da je njoj ovaj predmet presigniran jer sudija Strika u maju ide u penziju, a prije toga namjerava koristiti godišnji odmor te je ova odluka donesena da se ne bi odugovlačio proces, na šta je Milorad Dodik kasnije medijima kazao da "se nekome žuri da ga osudi". Pojedini mediji su nešto ranije objavili da će sutkinja Uzunović preuzeti predmet protiv Milorada Dodika. 

Dodik je pitao: "Ko ste vi, tražimo objašnjenje...". Sutkinja ga je zaustavila riječima kako se sudija ne prekida. 

Pogledajte video iz sudnice: 



Sutkinja je kazala da Sud BiH još nije donio odluku po prijedlogu odbrane Miloša Lukića za spajanje ovog predmeta, ali da će bez obzira na to u Sudu biti pročitan dio optužnice koji se odnosi samo na optuženog Dodika. Ovome se grčevito usprotivio Goran Bubić, advokat optuženog, tvrdeći da to nije pravno ispravno jer nije dostavljena izmijenjena optužnica pa ispada da se Milošu Lukiću sudi u odsutnosti, što, prema njegovom tumačenju, ne postoji u ZKP-u BiH.

Sutkinja odbila prigovor odbrane, Bubić je reagovao tako što je podnio prijedlog za njeno izuzeće zbog sumnje u njenu nepristranost. Ona je tada konstatovala na zapisnik da se podnese zahtjev za njeno izuzeće, o čemu će odluku donijeti Opća sjednica suda, ali da neće kao što je to uobičajno, prekinuti današnje ročište zato što bi to, kako je navela, bila povreda prava optuženog na suđenje u razumnom roku, koju mu garantuje Konvencija o ljudskim pravima.

Podsjetila je da su se optuženi Dodik i Lukić izjasnili o krivnji 16. oktobra prošle godine, te da je propisano da se optužnica pročita u roku od 30 dana, a izuzetno u roku od 60 dana. Također je kazala da su prethodno odgođena ročišta iz različitih razloga, 22. novembra, 6. decembra i 20. decembra prošle te 17. januara ove godine.

Nakon odluke da se optužnica ipak pročita na jučerašnjem ročištu, Dodikove pristalice iz stranačkog tabora su negodovale, počele zviždati pa je spušten paravan na staklu da bi se sudnica odvojila od publike, odnosno javnosti da se ročište ne bi ometalo. Također je sutkinja naložila da sudski policajci eliminišu iz sudnice sve one koji ne poštuju red. Nakon toga smo mogli vidjeti da veliki broj Dodikovih sljedbenika napustilo sudnicu. Taj momenat je ovjekovječen u "energičnom" psovanju državne zastupnice Sanje Vulić ispred suda. 



"Kome je problematičan pripadnik Armije RBiH? "

"Sudija Suda BiH Sena Uzunović bila je pripadnik Armije RBiH i to pomoćnik komandira, te je vrlo svjesno postavljena na poziciju da sudi predsjedniku RS Miloradu Dodiku", izjavio je Srni bivši direktor Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

"Imamo puno pravo s obzirom na biografiju Uzunovićeve da sumnjamo da će kao sudija u procesu protiv predsjednika Republike Srpske nepristrasno donijeti presudu njemu, a samim tim i Srpskoj", kazao je Kojić iznoseći svoj zaključak. 

U informaciji Republičkog centra navodno je ukazano da o pristrasnosti Uzunovićeve, koja je tada bila tužilac Tužilaštva BiH, govori to da je za vrijeme rata obavljala dužnost pomoćnika komandanta za pravne poslove u 5. brdskoj brigadi Armije RBiH. 

Centar je kao prilog dostavio zapisnik o uzimanju izjave od Tulić Husnije iz 5. brdske brigade Armije RBiH od 3. juna 1993. godine, navode tako mediji iz manjeg bh. entiteta. 

"Jasno je i da je današnji tužilac Uzunović u periodu ratnih sukoba bila istražni sudija, te je karakteristično da je učestvovala u vođenju procesa i protiv nekih lica koji su pravosnažno osuđena pred MKSJ za zločine nad Srbima, ali ona nije našla za shodno da te zločine tada procesuira, nego im je sudila za ubistvo jednog muslimana u Čelebiću", navodno stoji u informaciji koja je dostavljena VSTS-u.

Dalje se dodaje da je sudija koji je zamijenjen, Mirsad Strika "problematičan" jer je "sudio srpskim civilima u Okružnom vojnom sudu u Zenici za vrijeme rata". 

Impresivna biografija sutkinje Suda BiH Sene Uzunović 

Nakon što je sudija Suda BiH Mirsad Strika, koji je vodio proces protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, odlučio je napustiti ovaj predmet, njegovu ulogu preuzela je sutkinja Sena Uzunović. Dodikova obrana ranije je tražila izuzeće sedam sudija, uključujući i Mirsada Striku, ali taj zahtjev Sud BiH je odbio. 

Sena Uzunović diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1984. godine. 

Nakon rada u Opštini Hadžići od 1985. do 1991. godine, imenovana je za sudiju Okružnog vojnog suda u Mostaru 1993., gdje je ostala do 1996. godine, kada je postala sudija Višeg suda u Mostaru.

Od 1998. do 2001. godine obnašala je funkciju zamjenika ministra finansija i savjetnika za pravna pitanja u Kabinetu zamjenika premijera Vlade Federacije BiH Edhema Bičakčića (SDA). 

Zatim je, od 2001. do 2003. godine, bila sudija u Općinskom sudu u Sarajevu, a od 2003. do 2007. godine radila kao tužiteljica u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, specijalizirana za privredni kriminal i korupciju.

Imenovana je za tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u januaru 2007., a od 2009. godine obavljala je dužnost zamjenice šefa Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

U tom odjelu bila je i šefica odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi, članica Udarne grupe za borbu protiv terorizma, te zamjenska članica Radne grupe za izradu prijedloga Nacrta zakona za prevenciju borbe protiv terorizma pri Ministarstvu sigurnosti BiH. Za sudiju Suda Bosne i Hercegovine imenovana je 7. augusta 2022., a na dužnost je stupila 8. augusta 2022. godine.

Ono što su u izjavi medijima problematizirale Dodikove pristalice jeste navodna veza sutkinje Sene Uzunović sa SDA strankom, kao i Armijom RBiH što po njihovim izjavama ima politički ali i etnonacionalistički, pa čak i šovinistički kontekst. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.