6.2.2024. 14:12
1
Nakon skandala sa uklanjanjem džamija sa plakata - Sveučilište odustaje od ljetne škole: "Politički i sigurnosni problem"
FOTO: Facebook
Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru saopćio je u utorak kako odustaje od organizacije ljetne škole ''Methodology of Political Science: New Issues and Trends'' zbog, kako su naveli, upućenih prijetnji smrću i govora mržnje koje su spomenuti događaj istisnule iz akademske sfere te od njega stvorila ''ne samo politički, već i sigurnosni problem''.

''Ovim činom želimo zaštiti sve profesore koji su trebali sudjelovati na ljetnoj školi, potencijalne studente koji su imali namjeru doći u Mostar, ali spriječiti negativan publicitet koji je nametnut kako Filozofskom fakultetu tako i IPSA-i'', stoji u saopćenju.

S Filozofskoj fakulteta ističu kako s obzirom na to da je plakat ljetne škole izazvao gomilu dezinformacija, pogrešnih interpretacija, te vrlo zlonamjernih komentara, još jedanput skreću pozornost kako se radi o plakatu generiranom od strane umjetne inteligencije kojeg su preuzeli s Freepik.com, o čemu se svako može osobno uvjeriti.

''Da cijela priča bude još grotesknija upravo je u samom nazivu izvornoga predloška istaknuta „Koski Mehmed-pašina džamija“. Dakle, od svih mogućih vjerskih znamenitosti u gradu Mostaru na plakatu je istaknut upravo minaret. Toliko o isključivosti, nesnošljivosti i islamofobičnosti.

Promicatelji mržnje koji su ovu hajku i pokrenuli dodatno su potaknuli atmosferu straha, nepovjerenja i netrpeljivosti među građanima, a gradu Mostaru i državi u koju se toliko kunu, preventivno 'izbili'' jedan, po svakom segmentu, hvalevrijedan i akademski izvrstan globalni događaj'', ističe se u saopćenju.

S Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru poručuju kako će bez obzira na sve nastaviti svoju misiju internacionalizacije obrazovanja, promicanja međukulturnoga dijaloga i suživota, te podizanja kvalitete znanosti i visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

(Erna H.) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.