14.2.2024. 20:16
1
Najveća investicija u BiH kasni zbog krize u Sueskom kanalu
FOTO: ilustracija
Krajem januara ove godine trebala je početi proizvodnja u rudnicima u Varešu. No, do početka proizvodnje još nije došlo, a iz kompanije Adriatic Metals su za BiznisInfo.ba pojasnili zbog čega je došlo do prolongiranja i koji je novi rok.
– Neočekivana kašnjenja u isporuci opreme koja se nalazila na brodu čija je ruta vodila kroz Sueski kanal je odgodila proizvodnju koncentrata za nekoliko sedmica – kazali su za BiznisInfo.ba iz kompanije Adriatic Metals.

Kako su dodali, ostala infrastruktura vezana za projekat, poput puteva, željeznice, električne energije, tretmana vode i dodatnih podrški, je završena te spremna.

– U ovom trenutku svaki segment proizvodnje prolazi testnu fazu, te je otvaranje planirano za prvi kvartal 2024. godine – kazali iz ove kompanije.

Podsjetimo da je riječ o jednoj od najvećih poslijeratnih investicija u BiH, i svakako najvećoj u ovom trenutku. Kompanija Adriatic Metals BiH je do danas uložila gotovo 400 miliona KM u istraživanje, razvoj rudnika, izgradnju infrastrukture i postrojenja za preradu.

Pored direktnog jačanja lokalne ekonomije kroz značajan priliv novca koji kompanija uplaćuje u javni budžet Zeničko-dobojskog kantona kroz poreze i doprinose, te koncesije, kompanija će nastojati da podrži lokalnu zajednicu i kroz razne društveno-korisne projekte.

Podsjetimo također da se obim tereta u tranzitu kroz Sueski kanal smanjio posljednjih mjeseci zbog napetosti u Crvenom moru, odnosno krize na Bliskom istoku. Oružane grupe iz Jemena počele su napadati brodove u Crvenom moru nakon izbijanja rata u Izraelu i Pojasu Gaze.

Sve to je dovelo do kašnjenja isporuka širom svijeta jer su brodovi bili prinuđeni ići mnogo daljim rutama.
Vareš
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.