17.2.2024. 10:43
0
Sarajevska tužiteljica Emela Tahmaz-Bukvić zlostavljala uposlenike: “Zaključavala nas je u kancelarije”
FOTO: birn bih
U disciplinskom postupku svjedok je ispričao kako je trpio strah i uznemirenost radeći kao daktilograf sa sarajevskom kantonalnom tužiteljicom Emelom Tahmaz-Bukvić.

Svjedok je rekao da je s Tahmaz-Bukvić radio od 2021. i da je saradnja bila profesionalna do početka 2022. godine, kada tužiteljica počinje iskazivati nepovjerenje i optuživati ga za nestanak stvari iz spisa.

“Zaključala je kancelariju na četiri-pet sati. Rekla je: ‘Svašta će se desiti. Nemoj izlaziti. Ako ja trpim, trebaš i ti trpjeti’”, prisjetio se svjedok jednog od događaja koji su ga uznemirili.

Svjedok, koji je zamolio da mu ime ne bude objavljeno, kazao je da je, dok su bili zaključani, radio svoj posao. Kako je naveo, bilo je riječi o uobičajenim predmetima piše Detektor.

Pojasnio je da nije pokušao izaći, jer mu je jasno rekla da ne izlazi i jer je strahovao da bi ga mogla prijaviti.

Svjedok je naveo da je Tahmaz-Bukvić govorila da je prate i da je njega pratila, te pitala kome javlja kada je izašla s posla. Prema njegovim riječima, drugi daktilografi su takođe imali probleme u radu sa ovom tužiteljicom.

Na pitanje punomoćnika Rusmira Karkina, svjedok je kazao da su na kancelarijama drugih tužilaca zatvorena vrata, ali da nisu zaključana.

Svjedokinja Amela Karić rekla je da je bila šefica daktilobiroa i da su joj se daktilografi žalili na rad s Tahmaz-Bukvić.

“Nepovjerenje, optužbe da je uradio neke stvari, zaključavan u kancelariju, povišen ton”, prisjetila se Karić pritužbi.

Dodala je da je od uprave tražila uputstva i da je poslije pravila sedmični raspored daktilografa kako bi se mijenjali kod tužilaca.

Ispričala je da joj se žalila i druga daktilografkinja, govoreći da je Tahmaz-Bukvić “ubrala šipku u parku”. Navela je da je daktilografkinja bila veoma uznemirena i da su pozvali hitnu pomoć, a da se Tahmaz-Bukvić podsmjehivala njenom stanju.

Svjedokinja je kazala da se tužiteljica i njoj neprimjereno obraćala te da joj je bilo teško da organizuje posao.

“Bila sam stalno napeta. Ako me još malo budete pitali, ja ću zaplakati”, rekla je Karić, dodavši da je na kraju zatražila premještaj i prešla na slabije plaćeno radno mjesto.

Alen Šarčević, sekretar Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, potvrdio je da je zadokumentovao niz pritužbi na postupanje Tahmaz-Bukvić prema daktilografima i da je to prosljeđivao glavnoj tužiteljici.

Kazao je da je primio mejl u kojem je tužena napisala “vještice nema”, aludirajući na kašnjenje daktilografkinje.

Svjedok je rekao da Tahmaz-Bukvić poznaje 20 godina i da je s njom razgovarao, te da smatra da je ona u tom periodu imala zdravstvenih problema.

Punomoćniku je kazao da je bilo i drugih tužilaca koji su znali zalupiti vrata i galamiti a koji nisu procesuirani.

Zamjenica glavne kantonalne tužiteljice Meliha Dugalija govorila je o pritužbama na rad Tahmaz-Bukvić uglavnom od daktilografa, ali i od jedne advokatice i jednog sudije. Rekla je da su prijave prosljeđivane glavnoj tužiteljici.

“Do tada nismo imali takva iskustva. Ne znam da li su naše reakcije bile adekvatne”, kazala je Dugalija.

Dodala je da je tužena tužiteljica imala dobre rezultate rada.

Disciplinska tužba tereti Tahmaz-Bukvić, koja nije prisustvovala ročištu, za ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije.

Disciplinski tužilac Asmir Baćevac rekao je da odustaje od medicinskog vještačenja tužene, a nastavak disciplinskog postupka je zakazan za 11. mart.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.