19.2.2024. 13:05
0
Seizmologinja Merjema Genjac Zukić za Source: "U Sarajevu je teren takav da zemljotres ove jačine inače ne prouzrokuje materijalnu štetu"
Jak zemljotres koji je jutros pogodio šire područje glavnog grada Bosne i Hercegovine osjetio se i u susjednim zemljama. Uređaji Federalnog hidrometeorološkog zavoda na stanici Grdonj pokazuju da se radi o potresu snage 3,9 stepeni.

Merjema Genjac Zukić, seizmologinja Federalnog hidrometeorološkog zavoda, govori nam kako je javnost osjetila zemljotres jer je epicentar bio u blizini Sarajeva.

"Što se tiče zemljotresa, desio se u 9:22. Njegova jačina iznosila je 3.9 Rihterove skale. Ovakav zemljotres nije izazvao neka materijalna oštećenja. Javnost ga je osjetila zbog toga što se desio u blizini Sarajeva. Epicentar je bio u blizini Ilijaša, odnosno Semizovca. Zemljotres je bio na dubini od 6 kilometara. Bio je plitak zemljotres i to je razlog zbog čega ga je javnost osjetila", rekla nam je Genjac Zukić.

Kada je riječ o mogućoj materijalnoj šteti, Genjac Zukić govori kako zemljotresi ove jačine inače ne prouzrokuju materijalnu štetu na ovom području.

"Kolika će biti materijalna šteta uvijek zavisi od terena koji zemljotres pogodi, gustoće naseljenosti itd. S obzirom da je ovdje teren takav da zemljotres ove jačine inače ne prouzrokuje materijalnu štetu, nema zabilježenih ozbiljnijih materijalnih oštećenja u Sarajevu. Dakle, u grubom principu, ovakav zemljotres ne uzrokuje materijalne štete", kaže Genjac Zukić.

Genjac Zukić navodi kako nije moguće predvidjeti zemljotrese i da u svakom trenutku možemo očekivati nova podrhtavanja tla.

"Mi uvijek možemo očekivati podrhtavanje tla, to je prirodni proces koji se neprestano događa pod zemljom. Energija se akumulira u zemlji, i samo je pitanje vremena kada će se i na kojem mjestu ta energija oslobađati. Ne možemo tačno reći kada i na kojim mjestima će biti podrhtavanja tla, ali uvijek možemo očekivati, to je  prirodna pojava", zaključuje Genjac Zukić u razgovoru za Source.ba.

(Aldin Barimac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.