20.2.2024. 12:51
0
Čuvari Bosne sa Ogreševićem: Zaustaviti derogiranje državnih institucija i osnažiti BiH
Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza, održao je sastanak s predstavnicima Udruženja građana Čuvari Bosne.

U skladu sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini neophodno je hitno izraditi plan koji će na demokratski način zaustaviti kršenje ustavnih normi i potkopavanje temelja naše države i državnosti, a čemu izvjesno vrijeme svjedočimo.

Kao udruženje koje artikulira stavove patriotskih snaga Ogreševiću je preneseno da se ovo pitanje može jedino tretirati kroz strogo držanje ustavnih normi koje su jasne, te uvažavanjem stavova svih parlamentarnih stranaka, kao i općih interesa naše države, a ne samo pojedinih političkih stranaka.

Kao lider stranke koja je među prvima otkrila i prepoznala podaničku politiku koalicije na državnom nivou i koja se odrekla pozicija i učešća u vlasti od NES-a se očekuje i nastavak principijelnog djelovanja do konačnog osnaživanja države BiH, čiji suverenitet kao i teritorijalni integritet ne smije biti doveden u pitanje.

Izražavajući zabrinutost zbog sve svjesnije i jače podjele BiH na dva entiteta, koji sve više postaju ekstenzije dvije susjedne države, od probosanskih stranaka se traži konkretnije djelovanje i odlučniji napori da se ovakav trend zaustavi.

Zaključeno je da se Bošnjaci sistemski ugnjetavaju i marginaliziraju u oba entiteta. U Federaciji BiH procese diktira HDZ-BiH i Zagreb, dok se Rs pretvara u dio Srbije, gdje Bošnjaci rapidno gube slobode i prava.

Ovo je neprihvatljivo i mora se hitno prekinuti. Ogrešević je podržao ideju Čuvara Bosne za razmatranje uvođenja obaveznog vojnog roka u Bosni i Hercegovini, kao i osnivanje srednje policijske škole, zbog adekvatnijeg i sveobuhvatnijeg školovanja policijskog kadra.

Također je zaključeno da je neophodno istrajati na sveobuhvatnoj izmjeni Ustava BiH koja bi prije svega uključivala implementacije presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura, te momentalno zaustavljanje derogiranja državnih institucija BiH.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.