26.1.2024. 10:54
1
Ogrešević: Ne vidimo nikakav smisao razgovarati o nečemu što su već Trojka-HDZ-SNSD u Bakincima dogovoril
FOTO: nes
Jedino s čime se slažemo u vezi poziva lidera Trojke je mjesto predloženog sastanka za ponedjeljak, a što se tiče vremena i prethodne hronologije događaja sve su pobrkali.

Poručio je ovo danas u svojoj reakciji predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.

- Trojka je prvo u Mostaru dogovorila sa Čovićem da će izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, bez izmjene Ustava, riješiti izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Zatim su taj dogovor iz Mostara potvrdili sa Dodikom u Bakincima. Suština tog dogovora je da se ispuni zahtjev HDZ-a za "legitimnim predstavljanjem" kojeg je na konferenciji za novinare u Mostaru javnosti predstavio Čović. Budući da je taj usaglašeni model izbora članova Predsjedništva između stranaka državne koalicije suprotan Ustavu BiH, mišljenju Venecijanske komisije i svim presudama Evropskog suda za ljudska prava, to ne vidimo nikakav smisao razgovarati dalje o nečemu što su već Trojka-HDZ-SNSD u Bakincima dogovorili, navodi Ogrešević i dodaje:

- Očigledno su se lideri stranaka Trojke kasno sjetili da postoji i ustavna obaveza provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava pa se sada sazivanjem "sveopćeg političkog sijela" žele čupati iz političkog gliba u koji su već duboko uronili. NES BiH se zalaže za dosljedno provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali sa žaljenjem konstatiramo da sazivanje i organizacija sastanka za ponedjeljak nije pravovremeno niti kvalitetno izvršena zbog čega smo odbili da sudjelujemo na istom.

(Aldin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.