25.2.2024. 19:50
2
SNSD predložio haškog optuženika za nagradu Grada Banje Luke
Gradski odbor SNSD-a Banja Luka za ovogodišnji Ključ Grada Banja Luka, sa Poveljom - Počasni građanin grada Banje Luke predložio je posthumno haškog optuženika Momira Talića.

- General Talić mnogo je zadužio srpski narod, RS i Banju Luku, te je ovo samo jedan mali čin kako bismo mu iskazali vječnu zahvalnost za njegova nesebična djela u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i za sve što je učinio za svoj narod - naveli su u saopćenju.

Naveli su kako je Talić svojim "potencijalom, hrabrošću, profesionalnošću i umijeću i komandovanjem vojnim formacijama najvišeg ranga, u posebno složenim ratnim uslovima pokazao izuzetnost, lik i djelo srpskog vojskovođe, vođe i čovjeka svog naroda".

Talić je pred sudom u Hagu bio optužen za genocid, suučesništvo u genocidu, progone, deportaciju, istrebljenje, hotimično lišavanje života, mučenje, bezobzirno uništavanje gradova, naselja i sela, ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje ili hotimično nanošenje štete vjerskim ustanovama, protivpravno i bezobzirno razaranje i oduzimanje imovine velikih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom.

Zbog narušenog zdravstvenog stanja 2002. pušten je da se brani sa slobode i preminuo na Vojnomedicinkoj akademiji u Beogradu 2003. godine.

(Ajdin B.)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.