1.3.2024. 15:22
1
Šemsudin Mehmedović ogorčen: "Ovo je katastrofalna greška Nermina Nikšića zbog koje bi morao podnijeti ostavku!"
Mehmedović naglašava da Bosna i Hercegovina nije ostvarila nikakvu korist, dok je srpska strana dobila 75 posto udjela, a Srbija čak 50 posto udjela u projektu. Istovremeno, upozorava da je BiH pretrpjela gubitak od 4,5 milijardi maraka, procijenjeni dug Srbije za korištenje hidroelektrana na rijeci Drini od 1992. godine.

Dodaje da je Nikšić napravio veliku grešku potpisivanjem sporazuma s premijerom Republike Srpske, Radovanom Viškovićem, bez traženja plaćanja duga za korištenje hidroelektrana na Drini od strane Srbije.

Mehmedović također ističe da je Nikšić propustio priliku da iskoristi svoj položaj i natjera Srbiju da plati dugove, te da je to izuzetno važno imajući u vidu resurse hidroelektrana na Drini. Upozorava da su projekti na Drini opterećeni masovnim grobnicama, što Nikšić nije koristio kao argument.

Osim toga, Mehmedović ističe da su prvi medijski naslovi o dogovoru glasili da je postignut sporazum oko hidroelektrane Buk Bijela, ali da su kasnije izmijenjeni u "projekte na Srednjoj Drini", sugerišajući da je Nikšić intervenisao.

Podsjeća također na odluku Ustavnog suda BiH kojom je proglašeno neustavnim zakonsko rješenje RS-a kojim su rijeke, uključujući i Drinu, proglašene unutrašnjim vodama RS-a.

Na kraju, Mehmedović podsjeća na izjavu Amera Jerlagića koji tvrdi da je nakon određenog vremena korištenja hidroelektrana na Drini trebalo doći do podjele tih resursa s Bosnom i Hercegovinom. Jerlagić ističe da je oko 4,5 milijardi eura vrijednosti energije otuđeno bez sporazuma između dvije suverene države, te da se radi o ozbiljnom gubitku za Bosnu i Hercegovinu.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.