8.4.2024. 13:15
1
Mehmedović prihvatio poziv Konakovića: "Ovo prepucavanje je realna slika stanja Bošnjaka u BiH"
Predsjednik stranke Naprijed Šemsudin Mehmedović prihvatio je poziv lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića na sastanak predstavnika Bošnjaka koji bi trebao biti održan u peta 12. aprila u Sarajevu.

"Sastanak političkih predstavnika Bošnjaka iz regije je davno morao biti održan. Zašto nije, odgovore trebaju dati upravo najglasniji.

Prije godinu sam sa ostalim zastupnicima u regionu u Skoplju okupio predstavnike Bošnjaka u parlamentima zemalja Balkana i potpisali smo i zajedničku Deklaraciju o ujednačenom pristupu. Štaviše, smatram da je potrebno da se sastajemo redovno i razgovaramo. Suviše je izazova sa kojima se zajednički suočavamo da bismo ignorirali jedni druge. To je naše pravo kao naroda i obaveza kao ključnog političkog faktora stabilnosti u regiji.

Ovo prepucavanje je realna slika stanja Bošnjaka u BiH, a i šire. Dok su oči Bošnjaka regiona usmjerene u BiH kao maticu, naši lideri se prepucavaju, uz beskoristan i uvredljiv riječnik.

Što se tiče poziva, mislim da se površno ušlo u ovo, ali politički dijalog sa svima nema alternativu, ako želimo naći rješenje. Najbolje bi bilo da član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka bude inicijator ili domaćin, ali neće nikome turban pasti s glave ako i neko drugi potpiše pozivnicu. Žalosti saznanje da smo kao narod u ovako teškoj situaciji, da kod nekih izostaje uopće i želja za razgovor.

Javnost je ogorčena na prepucavanja sa ružnim i uvredljivim stavovima, uz botovsku borbu jednih protiv drugih. To mora prestati ako hoćemo bilo kakvo jedinstvo. Ovo što je do sada vidljivo nije državotvoran pristup već stranačka politizacija i igranje emocijama.

Ne vidim ovaj sastanak kao neki nacionalni sveobuhvatni sabor Bošnjaka koji se treba dogoditi što prije i o tome treba razgovarati, već kao radni skup političara gdje treba napraviti neke konekcije i eventualni okvir za buduće djelovanje, svako u svom državnom, zakonskom i institucionalnom okviru", naveo je Mehmedović.

Podsjetimo, poziv su odbili Stranka demokratske akcije i Stranka za BiH.

Na sastanak su pozvani: Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke (Crna Gora), Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (Srbija), Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka, predsjednik SDP Srbija Rasim Ljajić, Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (Hrvatska), Munir Kolašinac, predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza Makedonije, Mirzet Džogović, predsjednik Bošnjačke stranke Kosova, Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke Kosova, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke Naprijed, Sevlid Hurtić, predsjednik BH Zeleni, Bayram Akgul i predsjednik Poslovnog savjeta Turske i Crne Gore.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.