12.3.2024. 10:34
0
Sky i Anom predmeti: Tužilaštvo podiglo 8 optužnica protiv 66 osoba, oduzeti novac, automobili, droga, imovina
Tužilaštvo BiH radi na predmetima sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija od sredine 2021. godine. Od tada je podignuto i potvrđeno 8 optužnica protiv 66 osoba, a 13 optuženih u dva predmeta su sporazumno priznali krivicu, čime su zabilježene i prve pravosnažne presude u ovim predmetima.

Ukupno su izrečene 22 godine i 10 mjeseci pravosnažnih kazni zatvora. Kazne su bile od 1-5 godina zatvora, te novčane sporedne kazne u ukupnom iznosu od 29.000 KM, kao i trajno oduzimanje nezakonite imovinske koristi u ukupnom iznosu od oko 53.000 KM.

U predmetima sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija, u akcijama koje su provedene u protekle dvije godine, privremeno je blokirano i zabranjeno raspolaganje imovinom što uključuje: više od 35 nekretnina (stanovi i kuće, poslovni prostori, zemljište, garaže), oduzimanje gotovog novca i blokiranje računa u kriptovalutama u iznosu od oko 5.500 000 KM, te oduzimanje skupocjenih uređaja za rudarenje kriptovaluta.

Oduzeto je više od 80 vozila, među kojima su neka od vozila procijenjena na više od 100 000 eura, dvije skupocjene radne građevinske mašine, pet skupocjenih satova u vrijednosti od oko 100. 000 KM.

Također, u predmetima je oduzeta opojna droga „marihuana-skank“ od ukupno 1670 kg.

U okviru predmeta zatraženo je trajno oduzimanje nezakonite imovinske koristi u višemilionskom iznosu, u nekretninama i motornim vozilima.

U periodu od 2021. do kraja 2023. godine, tužioci iz Sky tima Tužilaštva BiH, radeći zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama sa svih nivoa u BiH, realizovali su oko 25 akcija u svim dijelovima BiH u kojima je lišeno slobode ili privedeno više od 150 osumnjičenih osoba.

Od ukupno istragom obuhvaćenih oko 20 zaposlenika policijskih i agencija za provođenje zakona, do sada su među optuženima pet policijskih službenika, kao i nekadašnji savjetnik u Ministarstvu sigurnosti BiH. Među osumnjičenima su aktivni policijski službenici iz različitih policijskih agencija, kao i dva advokata i jedan sudija.

U nekim od provedenih operacija sa Tužilaštvom BiH na terenu su postupale zajedno dvije ili više policijskih agencija sa nivoa države, oba entiteta i Brčko distrikta BiH.

Naporima Tužilaštva BiH i uz pomoć međunarodne saradnje, četvorica osumnjičenih u Sky predmetima izručeni su BiH iz Srbije, Hrvatske, Njemačke i R Turske.

Realizovana je saradnja sa partnerskim institucijama iz Njemačke, SAD-a, Francuske, Nizozemske, Belgije i dr., institucijom Europola, kao i partnerskim institucijama zemalja regiona i EU.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.