21.3.2024. 20:37
0
Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio zakon o sankcijama i podršci stabilnosti BiH
Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je zakon pod nazivom "Održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije", čiji je cilj odvraćanje destabilizujućih aktivnosti u BiH, piše Glas Amerike (VOA).

Da bi zakon postao važeći, mora da prođe i proceduru u Senatu, a potom da ga potpiše i predsjednik SAD Joe Biden.

- Dejtonski sporazum je simbol američkog liderstva i posvećenosti. Ako pustimo da se to uruši, onda rizikujemo da se nasilje ponovo vrati u Bosnu.

Neprijatelji poput Rusije ili Kine pozdravili bi takve potrese i učvrstili snažnije ekonomsko i sigurnosno uporište - saopštila je nakon usvajanja republikanka iz Predstavničkog doma Ann Wagner, koja u Kongresu predstavlja distrikt iz države Missouri u kojem žive desetine hiljada ljudi porijeklom iz BiH.

Wagner, koja je predložila zakon, navela je da se nada kako će i Senat brzo reagovati, te dodala da će zakon "uvesti i kodificirati sankcije lošim akterima poput Milorada Dodika u Bosni koji nastavljaju svoju agendu secesionizma, korupcije i destabilizacije".

Zakon predviđa i sankcije osobama iz inostranstva koje podrivaju Dejtonski sporazum ili na drugi način ugrožavaju stabilnost BiH.

Uz Wagner, sponzori zakona su demokrate Susan Wild (Pennsylvania) i William Keating (Massachusetts), te republikanci Thomas Kean (New Jersey), Michael Turner (Ohio), Michael Lawrel (New York) i Brett Guthrie (Kentucky).

Kada je nacrt zakona predstavljen u julu 2023., Turner, koji je bio gradonačelnik Daytona u vrijeme pregovora o miru u BiH, saopštio je da on pokazuje posvećenost SAD promovisanju sigurnosti i prevenciji nasilja.

- Pozivajući na odgovornost one koji potkopavaju mirovne sporazume, šaljemo snažnu poruku da međunarodna zajednica neće tolerisati poteze koje produžavaju sukobe i ljudsku patnju - dodao je Turner.

Sličan zakon, koji je također predložila Wagner, usvojen je u Predstavničkom domu u septembru 2022. godine, tokom mandata prošlog Kongresa, ali ga Senat nije potvrdio.

Sankcije su alat koji SAD sve češće koriste protiv pojedinaca iz BiH, koji narušavaju stabilnost zemlje i Dejtonski mirovni sporazum.

Odsjek za kontrolu strane imovine (OFAC) Sekretarijata za finansije SAD, sankcionisao je u 13. marta troje zvaničnika Rs, navodeći kao obrazloženje da su podrivali mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini: Branislava Okuku, Srebrenku Golić i Jelenu Pajić Baštinac.

U obrazloženju je navedeno da su pomagali presjedniku Rs Miloradu Dodiku da podriva Dejtonski mirovni sporazum, te autoritet Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika.

Biden je u junu 2021. proširio ovlaštenja za sankcionisanje na Zapadnom Balkanu, a prvi sankcionisani bio je upravo Dodik, kojeg je Sekretarijat za finansije već bio sankcionisao 2017.

U međuvremenu, sankcionisana su i njegova djeca - Gorica i Igor, kao i drugi visoki zvaničnici RS, poput Nenada Stevandića, predsjednika NSRS i Radovana Viškovića, predsjednika Vlade RS.

(Ajdin B.)

SADKongres
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.