27.3.2024. 11:49
1
Premijer Nihad Uk: Statistika kaže da je Sarajevo jedan od sigurnijih gradova u Evropi
Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo za FTV je govorio o tome kakva je sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo uoči hitne sjednice Skupštine? Zašto se ovoliko čekalo? Kako da se građani osjećaju sigurnije na ulicama? Kako promatrati činjenicu da se pitanjem sigurnosti bavi Skupština u kojoj se zastupnici tuku? Što čeka Kanton Sarajevo nakon pozitivnog signala iz Brisela?

- To je jedan proces koji se treba desiti za zakazivanje sjednice, da se obradi materijal, ne želimo da populistički nastupimo, da vodimo diskusije bez popratnih materijala. Vlada KS je prikupila potrebne materijale od svih ministarstava koja imaju učešće u toj sigurnosnoj slici Kantona Sarajevo. Pored toga imaju institucije kao što su sudovi. Ne želim da se sjednica pretvori u populističku skupštinu koja će revitalizirati sve stvari koje se dešavaju u našem kantonu, nego da na zajednički način dođemo do zaključka koji je u interesu i pozicije i opozicije, a to je sigurnost naših građana. Zbog toga se taj proces malo više razvukao. Ima i poslovnik na osnovu kojeg se zakazuju sjednice. Dakle, to su skupštinska pitanja, bile su određene inicijative za hitne sjednice, međutim, ne možemo praviti hitnu sjednicu svaki mjesec. Dakle, kada se desi jedan sigurnosni eksces ne smijemo i ne moramo praviti hitnu sjednicu. Kada se desilo ubistvo naših sugrađanki, Vlada Kantona Sarajevo je imala hitnu sjednicu na temu sigurnosti u saobraćaju.

To je jedno sistemsko rješenje koje moramo rješavati i sa Federacijom i sa BiH. Statistički građani nemaju razloga za brigu. Statistika je samo bitna onima koji donose odluke, odnosno struci koja učestvuje u donošenju odluka da na osnovu tih parametara provode politiku. Ja ne želim da se krijem iza statistike, ne želim da se Kanton Sarajevo krije iza toga koja kaže da smo jedna od sigurnijih gradova u regionu i Evropi. Činjenica je da se građani ne osjećaju sigurno. Subjektivan osjećaj sigurnosti je relevantan na ovom nivou. Želimo da vidimo šta možemo uraditi po tom parametru subjektivnog osjećaja sigurnosti. Statistiku ostavljamo policijskim upravama i fakultetima koji mogu iz te statistike izvlačiti parametre i unaprijediti svoj rad. Jedna od aspekata jeste prisustvo više policije u KS. Mi smo prošle godine zaposliti 200 novih policajaca. Ove godine ćemo zaposliti 250 novih policajaca i 30 mlađih inspektora. Godina 2025. i 2026. bit će izazovna od sigurnosnih agencija do policijskih upravama jer se vrši smjena generacija. Materijalno opremamo policijske stanice, postavljamo sigurnosne kamere, radare. Da može više, sigurno može. U ovom trenutku nemamo kapacitete da postavimo 500 novih policajaca, niko u BiH nema kapacitete da stavi 500 novih policajaca stavi na obuku. Stepen sigurnosti je ozbiljniji. Nalazi se dosta ambasada u gradu. Prilično je složen sistem sigurnosti u Kantonu Sarajevo i naša policija radi maksimalno, uvijek može više. Sačekat ćemo sjednicu da vidimo koji aspekti se mogu urediti'', kazao je.

- Populizmom ne treba odgovarati. Opozicija je tu da ukazuje na propuste vlasti, traži ostavke, pokušava da sruši vlast. Mislim da je to legitimno pravo opozicije. Na tome bih se zaustavio, da ne ulazim u neke druge stvari koje racionalno nisu odgovorna zahtjevu Stranke za BiH. Moja izjava na pitanje zašto nema građana na ulicama. Pogrešno je protumačeno, nije velika šteta nastala poslije toga. Ne postoji adekvatan podatak koji kaže da građani ne izlaze na ulice jer se ne osjećaju sigurno. Sigurnost jeste narušena, na sigurnosti radimo i građani se ne smiju osjećati nesigurno na svojim ulicama. Radimo na tome, i radit ćemo još više u narednom periodu'', kazao je.

- Ima izreka koja kaže da parlament može imati sve, samo ne može imati djecu. Imam apsolutno poštovanje za Skupštinu Kantona Sarajevo. Mogu da raspravljaju o svim temama, to im je i nadležnost. Na koji način se to radi i da li mi se sviđa, o tome možemo razgovarati. Ono što se desilo na prethodnoj skupštini daje ružnu sliku građanima, ne samo gospodina zastupnika Zahiragića, nego na cjelokupnu Vladu KS. Ovim putem pozivam da se na jedan dostojanstven način vodi diskusija na skupštini, i ja sam bio opozicija šest godina i puno je ljepše i adekvatnije da se komunicira na civilizovan način ukazivajući na propuste - zaključio je.

- Dakle, jedan interesantan događaj. Prvi put da sam na sličnom događaju gdje su učesnici iz različitih društvenih djelatnosti. Četrdeset mladih lidera izabranih iz čitave Evrope. Jedna skupina koja je okupila različite teme i učesnike. Razgovaralo se od razvoja EU do umjetne inteligencije. Prvenstveno je jako bitno umrežavanje mladih ljudi koji su lideri u raznim spektrima djelatnosti. To je bio jedan kvalitetan skup. U ovom trenutku htjeli priznati ili ne, Francuska je lider Evropske unije, tako da poteze koje ona povlači u unutrašnjoj i vanjskoj politici direktno se reflektiraju i u Evropskoj uniji. Oni imaju interne selekcije po različitim kriterijima za učestvovanje. Ja mislim da BiH mora biti prisutna na svakom skupu da pokaže svoju važnost u donošenju tih odluka. Sve ove osobe koje su tamo bile će u jednom trenutku će u svojim državama donositi odluke. Jako je bitno da imaju ljepšu sliku o BiH kroz učestvovanje u ovakvim događajima - rekao je.

- Mislim da je trenutno najveći benefit te odluke nada. Građani, lično i ja sam izgubio neku nadu za veropski put BiH u proteklog deceniji. Kao što je rekla predsjednica Evropske komisije da je više stvari učinjeno za godinu Vijeća ministara, nego za prethodnih deset. Neskromno zvuči, ali mislim da je projekat kojeg je započela Trojka u Kantonu Sarajevo prešao na Federaciju i cijelu državu i da je taj projekat pobjedonosni i nada koja je najveći benefit. Otvaraju se ozbiljni grantovi, ozbiljan novac su susjedne zemlje povukle u pregovaračkim procesima. Višestruka je korist, ali ta nada da se može ostaviriti neki pomak i da se ostvaruje pomak je najbitnija u ovom trenutku. Koalicija na državnom niovu je na staklenim nogama i svaka odluka može da našuši određene odnose. Mislim da ne bi trebalo da se desi narušavanje odnosa, ali da će se neki procesi usporiti to je evidentno. Interesi RS-a su evropske integracije i to iz kontakata koje imam je da su shvatili koji su benefiti Evropske unije i donošenja ovih zakona. Ono što je gospodin Schmidt donio aposlutno podržavam. Volio bih da je to bio naš korak, da se te tehničke izmjene donesu i da se uvedu tehničke izmjene. To nam je trebalo. Mislim da je kritika Evropske Komisije je upućena na tajming kada je donesena, a ne na sadržaj. Ovaj slavljenički duh i osjećaj zadovoljstva je narušen razgovaranjem o toj temi, ali mislim d anije problem sa sadržajem odluke, nego sa tajmingom - kazao je za kraj ovog razgovora Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo.

(Ajdin B.)

Nihad Uk
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.