31.3.2024. 7:15
0
Katolici širom svijeta slave Uskrs
Katolici širom svijeta danas obilježavaju najveći kršćanski blagdan - Uskrs.

Današnji dan označava vrhunac svetkovanja Uskrsa, najznačajnijeg kršćanskog blagdana, koji okuplja vjernike diljem svijeta u slavljenju Kristovog uskrsnuća. Uskrs se tradicionalno obilježava kao spomen na Isusovo uskrsnuće, koje simbolizira pobjedu nad smrću i povjerenje u vječni život.

Ovaj blagdan obilježen je raznim običajima, obredima i slavljima diljem svijeta.

U mnogim dijelovima svijeta, Uskrs se također obilježava tradicionalnim običajima poput bojenja jaja, organiziranja uskršnjih doručaka i porodičnih okupljanja te darivanja uskršnjih poklona. Bojena jaja simboliziraju novi život koji proizlazi iz Kristova uskrsnuća, dok uskršnji zečići i ptice označavaju obnovu prirode u proljetnom periodu.

Za vjernike, Uskrs je vrijeme radosti, nade i obnove vjere. To je prilika za okupljanje s porodicom i prijateljima te zajedničko slavlje vjere i ljubavi.

(Patria)

Uskrs
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.