28.5.2024. 15:30
0
"Savo Marinković je patološki mrzio Bošnjake. Davora i Adisa je neko telefonom zvao i poslao tamo, motiv je bio da se destabilizira država"
Kroz bh. medije je jučer odjeknula informacija da je Marko Trifković sporazumno priznao krivicu u slučaju ubistva sarajevskih policajaca, te bi prema riječima njegovog advokata, trebao dobiti 15 godina zatvora.

Osumnjičeni u ovom slučaju su još Savo Marinković i Aleksandar Macan.

Trifkovićev predmet će biti izdvojen, te će biti zakazano ročište na kojem će se razmatrati sporazum o priznanju krivice. Kontaktirali smo Duška Tomića, advokata Aleksandra Macana, te ga pitali šta će izdvajanje predmeta značiti, te da li su dobili dopis iz Kantonalnog suda ovim povodom. 

"Ja sam danas tražio da se odrede da li je Trifković potpisujući nagodbu prihvatio da svjedoči pred sudom ili se neće pojaviti pred sudom kao svjedok. Dobio sam odgovor da se neće pojaviti kao svjedok. O svemu ostalom ne bih govorio zato što se sljedeće sedmice nakon završetka, mi pojavljujemo sa našim dokazima i svjedocima i ne bih otkrivao te moje poteze", kratko nam je rekao Tomić.

"Sramno i sramotno"

Viktor Ćatić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo komentarišući sporazum o priznanju krivice, ocijenio ga je "sramnim i sramotnim".

Reakciju Ćatića prenosimo u cijelosti:

"Samo to mogu da izjavim, kada je u pitanju prijedlog sporazuma o nagodbi na koji je pristalo postupajuće tužilaštvo sa, kako sam u naslovu rekao, saučesnikom krvoločnog ubice.

Međutim, ukoliko je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo na ovaj način privolilo Trifkovića da dodatno svjedoči protiv direktnih ubica policajaca, onda, ostavljam tužilaštvu na volju da u ovom mukotrpnom šestogodišnjem predmetu donese i ovakav sporazum.

Iskreno se nadam da će ubrzo i doći do okončanja ovog maratonskog procesa u kojem će krvoločne ubice biti presuđeni srazmjerno u skladu sa djelom koje su počinili, što opet ne sumnjam da će nadležni Sud odlučiti prilikom odmjeravanja i izricanja kazne.

Moram da istaknem da je posao policajca jako stresan i da su policajci svakodnevno izloženi riziku, što od kriminalaca, to i od raznoraznih zlonamjernih osoba koji su se ogriješili o bilo koji provedbeni propis kojim instrumentuje policija. Ne mislim samo na krivična djela, nego i na prekršaje. Motivi su razni, a u konačnici imamo da su nam policajci oboljeli, da ih ubijaju, ali i da ne dočekaju zasluženu penziju jer obolijevaju i umiru faktički na službi.

Samo u prošlom mjesecu u MUP-u Kantona Sarajevo su preminula dvojica naših kolega u četrdesetim godinama života. Mislim da to govori u kakvim uslovima rade policajci", navodi se u reakciji.

Podsjećamo, više od pet godina je prošlo od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Nakon što ih je policija zatekla u pokušaju krađe automobila, pucali su iz automatske puške na vozilo u kojem su se nalazili policajci. Na licu mjesta je ubijen Adis Šehović a Davor Vojinović je preminuo nakon nekoliko sati borbe za njegov život liječnika u sarajevskom Kliničkom centru.

Članovi grupe koja je ubila policajce su, prema izjavama svjedoka, pobjegli ka Istočnom Sarajevu.

Kao što smo naveli, u toku je suđenje osumnjičenim.

Zbog ubistva sarajevskih policajaca, nekoliko osoba je dovođeno u vezu s ovim slučajem, neke su bile i u pritvoru, pa su puštane. U nastavku donosimo hapšenja osumnjičenih po hronologiji.

Svi osumnjičeni

Srećko Trifković

Prvi koji je uhapšen kao osumnjičeni koji se može dovesti u vezu sa ubistvom sarajevskih policajaca bio je Srećko Trifković.

On je uhapšen krajem oktobra 2018. godine zbog sumnje da se može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Trifković je zbog sumnje da je učestvovao i da se može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca u pritvoru KZP-a Zenica proveo devet mjeseci.

Prijetnje svjedocima

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, koje je istraživalo brutalnu likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića na Alipašinom Polju, imalo je tada dokaze o tome da osumnjičeni za njihovo ubistvo prijete smrću ključnim svjedocima u ovom predmetu.

Tužilaštvo KS predočilo je iskaze svjedoka, supružnika Tanje i Bože Vukoje iz Gruda. Oni su nakon ubistva policajaca posvjedočili da ih je pozvao Trifković koji im je kazao da je bio belaj u Sarajevu i da su njegovi bahati klinci ubili policajce, pa stoga ne može dovući automobil prema ranijem dogovoru.

Tanji i Boži Vukoje se prijetilo smrću SMS porukama. Tužiocima su supružnici u dva iskaza posvjedočili kako sumnjaju da im poruke iz pritvora šalje osumnjičeni Trifković, koji se tada nalazio u KPZ-u Zenica.

Prema dokumentaciji Tužilaštva, Božo Vukoje je izjavio kako mu je porodica izložena pritiscima. Ispričao je da na broj njegove supruge Tanje pristižu SMS poruke prijetećeg sadržaja s nepoznatog broja.

On je tužiocima priložio telefon i SMS poruke u kojima piše: "U ćeliji sam, od kolege je broj, ne mogu pričati", "Šta trebate, je l', Božo, u prdekanu si me utrpao, pošalji pare za kauciju, kunem se, isjeću te, kruh sam ti dao, dužan si mi, a ti si nas izdao".

U iskazu Tanje Vukoje se navodi da je dobila poruke u kojima joj se prijeti da je, ako njen suprug bude sarađivao s Tužilaštvom, bolje da se sam ubije. Također, u jednoj od SMS poruka im se poručuje: "Igrate se sa svojim najdražima"“.

Iako je Tanja Vukoje promijenila broj mobitela, uslijedile su nove prijeteće poruke. Ona je uvjerena da, prema njihovom sadržaju, prijeteće poruke upućuje Trifković.

"Sve izjave imam, šmekersko g... Sada vam ne pomažu ni pare. I vaše i njegove sam izjave dobio. Ti si me izdala za broj. Uzalud vam je sve, sve troje ću vas isjeći. Sad je kraj. Svako se jutro pomoli Kristu da je svaka noć prošla, a mužu reci neka dug riješi."

Trifković je pušten na slobodu u decembru 2020. godine.

Miloš Obradov

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su krajem novembra 2018. godine Miloša Obradova, automafijaša iz Istočnog Sarajeva, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Tada mu je određen jednomjesečni pritvor od Kantonalnog suda u Sarajevu, da bi nakon toga bio produžen za još dva, odnosno, tri mjeseca zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, ali i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela te da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

On je u augustu 2019. godine pušten na slobodu.

On je tokom istrage tvrdio da nema ništa s navedenim zločinima, a sarajevsko tužilaštvo tokom više od 12 mjeseci nije podiglo optužnicu niti ponudilo dokaze da su učestvovali u ovim ubistvima.

Aleksandar Macan

Pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, a po naredbi Kantonalnog suda KS, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu izveli su početkom novembra 2021. godine pretrese na šest lokacija na području Istočnog Sarajeva i Pala. U akciji su učestvovali i službenici MUP-a KS, MUP-a RS-a i OSA-e.

Otkriveni su i privremeno izuzeti dokazi koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela ubistva policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Između ostalog, otkrivena je i oduzeta veća količina automatskog i vatrenog oružja, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Na vikendici Aleksandra Macana, tada prvoosumnjičenog u ovom slučaju, su pronađene tri puške i jedan snajper. Riječ je o kući u naselju Kočevik, u općini Pale.

Raspisivanje potjernice

Međunarodna policijska agencija Interpol je sredinom novembra prošle godine objavila potjernicu za Aleksandrom Macanom Aketom sa Pala koji se sumnjiči za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Prvo je Tužilaštvo KS izdalo naredbu za raspisivanjem međunarodne potjernice, a zatim je Interpol i stavio Macana na listu traženih osoba.

Predaja

Aleksandar Macan se predao u decembru 2021. godine nakon što je bio u bjekstvu duže od mjesec. 

Macan se sumnjičio da je 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju, sa još nekoliko osoba, likvidirao službenike MUP-a Kantona Sarajevo.

"Savo Marinković pucao u glavu sarajevskim policajcima"

Advokat Duško Tomić, branitelj Aleksandra Macana kazao je medijima u decembru 2021. godine da je Macan u Tužilaštvu BiH dao izjavu da je Savo Marinković, policajcima pucao u glavu.

Kako je tada govorio advokat Tomić, Macan nije pucao na policajce jer je on u tom trenutku bio u Golfu kojeg su pokušavali ukrasti.

"Macan je ciljano išao u krađu. I da su ga uhvatili to je šest mjeseci zatvora. Zašto bi on napravio dvostruko ubistvo. Nema nikakve dileme da je Marinković pucao. Macan se kune da nije znao da Marinković nosi oružje", rekao je Tomić.

Dodao je da je i sami način na koji su ubistva počinjena pokazatelj da je izvršilac upravo Marinković.

"Savo je bio biatlonac, prvak Balkana, zato je bio tako precizan i kroz šoferšajbu direktno pogodio policajca koji je vozio u čelo. Nakon toga drugog policajca, koji je bio suvozač, je pogodio u sljepoočnicu", naglašava Tomić.

Rekao je tada i da ima određene informacije o tome šta bi mogao biti motiv za ovaj strašan zločin.

"Marinković je bio veoma nasilna osoba. Osim toga, poznato je da je patološki mrzio Bošnjake. Također, policajci nisu slučajno naišli tu gdje su oni krali automobile, neko ih je telefonom zvao i poslao tamo. Zna se i sa kojeg broja. Motiv je bio da se destabilizira država", kazao je Tomić tada u izjavi za medije.

Marko Trifković Žižan

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su u februaru 2022. godine Marka Trifkovića, zvanog Žižan, a po nalogu Tužilaštva KS.

Trifkoviću se sudilo i u predmetu "Volan" u Sudu Bosne i Hercegovine. Radi se o procesuiranju osoba optuženih za krađe vozila na području Kantona Sarajevo.

Suđenje osumnjičenim je počelo u februaru 2023. godine.

Optužnice

U nastavku su optužnice osumnjičenim u ovom slučaju.

Macan Aleksandar i Trifković Marko – zajedno

1. Dana 05./06.10.2018. godine, u vremenskom periodu od 23,30 sati do 09,30 sati, u Sarajevu u ulici Semira Frašte, općina Novi Grad, zajedno i po prethodnom dogovoru, da na području Kantona Sarajevo prisvoje putničko motorno vozilo, s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, svjesni da obijanjem oduzimaju tuđu stvar, što su i htjeli, dovezli se sa putničkim motornim vozilom nepoznate marke na parking prostor u navedenoj ulici, nakon čega su prišli putničkom motornom vozilu marke „Seat Leon“, crne boje, registarskih oznaka ....., vlasništvo O.A., da bi Trifković Marko upotrebom podesnog predmeta izrezao lim oko brave i djelovanjem podesnog predmeta u unutrašnjosti brave otključao vrata, ista otvorio, ostao pored vozila u koje je potom ušao Macan Aleksandar, koji je upotrebom podesnog sredstva – šarafcigera djelovanjem na bravu za paljenje vozila uspostavio kontakt, a potom dekoder ubacio u džek za auto dijagnostiku na koji način je upalio vozilo i sa istim se uputio u pravcu Istočnog Sarajeva, dok se Trifković Marko uputio u pravcu Istočnog Sarajevo sa vozilom sa kojim su se prethodno zajedno dovezli, na koji način su oštetili O.A. za iznos novca od oko 10.000,00 KM, da bi dolaskom na područje Pala, Macan Aleksandar vozilo parkirao u garažu vlasništvo K.A. u ulici Meše Selimovića broj 18, općina Pale, koje su koristili radi izvršenja drugih krivičnih djela na području Kantona Sarajevo.

Marinković Sava, Macan Aleksandar, Trifković Marko i NN lice – zajedno

2. Dana 23.10.2018. godine, oko 04,50 sati u ulici Zmaja od Bosne do broja 38, općina Novo Sarajevo, zajedno i po prethodnom dogovoru da na području Kantona Sarajevo prisvoje putničko motorno vozilo i s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, svjesni da obijanjem oduzimaju tuđu stvar, što su i htjeli, dovezli se putničkim motornim vozilom marke „Seat Leon“, crne boje, sa nepripadajućim registarskim oznakama, a koje vozilo su prethodno Macan Aleksandar i Trifković Marko otuđili sa parking prostora ulice Semira Frašte dana 05./06.10.2018. godine, na način da su zaustavili pmv marke „Seat Leon“ ispred parkiranog putničkog motornog vozila marke „Audi A6“, karavan, crne boje, Njemačkih nacionalnih registarskih oznaka ...vlasništvo K. J., da bi potom Macan Aleksandar i NN lice izašli iz vozila, dok su Marinković Sava i Trifković Marko ostali u vozilu, te Macan Aleksandar u čučećem položaju pored desnih zadnjih vrata vozila čuvao stražu, dok je NN lice prišlo putničkom motornom vozilu marke „Audi A6“, te upotrebom podesnog alata rasjekao lim ispod brave na prednjim lijevim vozačevim vratima, načinivši otvor dimenzija 4x4 cm, otvorio vrata vozila, ušao u isto i upotrebom podesnog predmeta demontirao PVC poklopac elektroinstalacija na lijevoj bočnoj strani instrument table, te demontirao i PVC dijelove regulatora ventilacijskog sistema na instrument tabli, nakon čega nisu uspjeli vozilo staviti u pogon, te su se udaljili sa lica mjesta pmv marke „Seat Leon“, na koji način su oštetili K.J. za neutvrđen iznos novca.

Marinković Sava, Macan Aleksandar i Trifković Marko – zajedno

3. Dana 26.10.2018. godine, oko 04,15 sati, u ulici Geteova, općina Novi Grad Sarajevo, zajedno i po prethodnom dogovoru da na području Kantona Sarajevo prisvoje putničko motorno vozilo i s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, svjesni da obijanjem oduzimaju tuđu stvar, što su i htjeli, obučeni u odjeću tamne boje sa kačketima i kapama na glavama, noseći sa sobom najmanje dva vatrena oružja, dovezli se putničkim motornim vozilom marke „Seat Leon“, crne boje, sa zatamnjenim staklima, vlasništvo O. A. a koje su prethodno dana 05./06.10.2018. godine, u vremenskom periodu od 23,30 sati do 09,30 sati, otuđili sa parking prostora u ulici Semira Frašte, općina Novi grad Sarajevo, a na koje su naknadno postavili nepripadajuće registarske oznake broj:.... koje su otuđene sa pmv marke „Ford Fokus“, vlasništvo H.Dž., dana 06./07.10.2018. godine, u ulici Avde Ćuka, opština Novi Grad Sarajevo, dolaskom do ulice Bosanska uočili parkirano pmv marke „Volkswagen“ tip „Golf VI“, bijele boje, hrvatskih nacionalnih reg. oznaka ....koje je koristio S. S., a koji je vlasništvo P. K., zaustavili pmv marke „Seat Leon“ u kojem su došli, potom Trifković Marko i Macan Aleksandar izašli iz vozila i prišli pmv marke „Golf VI“ kako bi na istom uspostavili kontakt, dok je Sava Marinković ostao u pmv marke „Seat Leon“ na mjestu suvozača, da bi Trifković Marko djelovanjem podesnog predmeta na bravi vozačevih vrata, ista otvorio, potom se vratio u pmv marke „Seat Leon“, dok je Macan Aleksandar ušao u pmv marke „Golf VI“ na mjesto vozača, gdje je djelovanjem podesnim predmetom dao kontakt vozilu, nakon čega je pozvao Trifković Marka koji mu je pomogao da vozilo zajedno izguraju na cestu do lagane nizbrdice, tako što je Macan Aleksandar upravljao vozilom, a Trifković Marko rukama gurnuo vozilo, te sjeo u pmv marke „Seat Leon“ i kretao se iza pmv marke „Golf VI“, kojim je upravljao Macan Aleksandar, te ga u jednom momentu kada je isti usporio, prednjim dijelom pmv marke „Seat Leon“ odgurnuo u zadnji dio pmv marke „Golf VI“, pa se tako krećući ulicom Bosanska došli u ulicu Geteova, gdje je Macan Aleksandar u neposrednoj blizini raskrsnice ulica Geteova i Bosanska, zaustavio pmv marke „Golf VI“, kako bi ga upalio uz pomoć procesora, a paralelno ispred Trifković Marko zaustavio pmv marke „Seat Leon“, na način da ga je pozicionirao da Marinković Sava, čuva stražu, tako što je ostao u vozilu sjedeći na mjestu suvozača, držeći kod sebe vatreno oružje, koji su ponijeli sa sobom, i to puškomitraljez marke „Zastava“, ...kalibra 7,62x39 mm, na način da ima pregled raskrsnice Bosanska-Geteova-Ive Andrića, u slučaju dolaska policije, svjestan pri tome da će Marinković Sava u slučaju nailaska policije, upotrebom vatrenog oružja sa bojevom municijom, iste usmrtiti i pristajući na to, izašao iz pmv marke „Seat Leon“, prišao pmv marke „Golf VI“, dao Macan Aleksandru uređaj – sat radi zamjene, a koji je prethodno povukao ručicu haube, koju je Trifković Marko i otvorio radi stavljanja upravljačke jedinice motora- procesora, a za to vrijeme je Macan Aleksandar u unutrašnjosti pmv marke „Golf VI“ skinuo instrument tablu radi paljenja vozila, dok se Marinković Sava i dalje nalazio u pmv marke „Seat Leon“ na mjestu suvozača, udaljen od Macan Aleksandra i Trifković Marka oko 3 metra, da bi u tom momentu iz pravca ulice Ive Andrića naišlo označeno policijsko patrolno vozilo Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policijske uprave Novi Grad Sarajevo, u kojem su se nalazili policijski službenici, na mjestu vozača Š.A., a na mjestu suvozača V. D., pa kada su isti ušli u ulicu Geteova i krenuli prema raskrsnici sa ulicom Bosanska - Geteova, prema zaustavljenim pmv marke „Seat Leon“ i pmv marke „Golf VI“, u momentu prolaska pored zaustavljenog pmv marke „Seat Leon“, kada se Trifković Marko već nalazio na mjestu vozača pmv marke „Seat Leon“, u namjeri da usmrte službene osobe pri obavljanju poslova sigurnosti, svjesni da pucanjem iz vatrenog oružja službene osobe mogu lišiti života, što su Marinković Sava i Macan Aleksandar i htjeli, pa je Marinković Sava, iz pmv marke „Seat Leon“, prema policijskim službenicima koji su se nalazili u službenom vozilu, iz neposredne blizine, ispalio više hitaca, da bi potom Macan Aleksandar, dok se nalazio pored pmv marke „Golf VI“, u momentu kada je policijsko vozilo prolazilo pored zaustavljenih vozila pmv marke „Seat Leon“ i pmv marke „Golf VI“, u smjeru TC „Binga“, u pravcu policijskog vozila iz vatrenog oružja NN marke i kalibra, ispalio najmanje dva hitca, da bi potom Marinković Sava nastavio rafalno pucati u pravcu policijskog vozila, ispalivši iz puškomitraljeza najmanje oko dvadeset metaka, nakon čega je Macan Aleksandar ušao u pmv marke „Seat Leon“, na zadnje sjedište iza suvozača, iza Marinković Save, a usljed kojih hitaca je policijski službenik Š. A. koji se nalazio na mjestu vozača, zadobio povrede u vidu..........., od kojih povreda je na licu mjesta preminuo, a policijski službenik V. D., koji se nalazio na mjestu suvozača, zadobio povrede u vidu .............. od kojih povreda je istog dana, oko 12,00 sati, preminuo u Univerzitetu kliničkog centra Sarajevo, nakon čega su se svi zajedno u pmv marke „Seat Leon“ velikom brzinom udaljili na područje Republike Srpske, do mjesta Repca, gdje je Macan Aleksandar izašao iz vozila, dok je Trifković Marko sa Marinković Savom odvezao pmv marke „Seat Leon“ i vatreno oružje, na njima poznatu lokaciju, uz prethodni dogovor da na imanju K. A. prevezu i unište pmv marke „Seat Leon“ , vatreno oružje, čahure koje su ostale u vozilu i druge tragove, a koje su prethodno koristili prilikom izvršenja krivičnog djela ubistva policijskih službenika, što su zajedno i učinili.

Dakle, kao saizvršioci usmrtili dvije službene osobe pri obavljanju poslova sigurnosti i s ciljem da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, obijanjem oduzeli tuđu pokretnu stvar.

Čime bi: počinili dva krivična djela ubistva iz člana 166. stav 2. tačka e) KZ F BIH, u vezi sa članom 54. istog Zakona i krivično djelo teška krađa iz člana 287. stav 1. tačka a) KZ F BIH, u vezi sa članom 55. istog Zakona, a sve u vezi sa članom 31. i članom 54. KZ F BIH. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.